Udland

Lov om fake news får Facebook til at advare om opslag

Singapores nye, skrappe lovgivning mod forkerte oplysninger på sociale medier kan bruges til at indskrænke ytringsfriheden, siger kritikere.

Facebook har for første gang valgt at adlyde Singapores nye, strenge lovgivning om fake news.

Et opslag på en blog om Singapore, der publiceres i Australien, er nu blevet forsynet med en advarsel skrevet af Facebook, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Facebook er juridisk forpligtet til at meddele, at regeringen i Singapore siger, at dette opslag indeholder falske informationer, står der under opslaget.

Advarslen kan kun ses af læsere i Singapore, og opslagets oprindelige tekst, der handler om en påstået anholdelse af en whistleblower i Singapore, kan stadig læses.

Myndighederne i Singapore kalder opslagets indhold for "falsk og grundløst" og havde i første omgang krævet, at udgiveren af bloggen State Times Review skulle trække sine påstande tilbage.

Det nægtede manden bag, Alex Tan, med den begrundelse, at han er australsk statsborger, udgiver sin blog i Australien og derfor ikke er underlagt Singapores myndighed.

Men så henvendte myndighederne i Singapore sig i stedet til Facebook, der indvilligede i at advare mod påstandene i opslaget.

Tidligere har Facebook udtrykt sin modstand mod lovgivningen, men giganten har alligevel i første omgang valgt at indordne sig:

- Loven er kun lige trådt i kraft. Singapores regering har forsikret, at loven ikke skal ramme ytringsfriheden og vi håber, at det betyder en afmålt og gennemsigtig gennemførelse af loven, siger en talsmand for Facebook.

Første to tilfælde

Loven om, hvordan Singapore kan gribe ind overfor fake news på nettet, har været år undervejs.

Lige så længe har kritikere advaret om, at sådan en lov kan bruges til at indskrænke ytringsfriheden.

- Dette er starten på en glidebane for den smule politisk frihed og ytringsfrihed, der stadig er tilbage i Singapore, siger Phil Robertson, der er vicedirektør i Human Rights Watch i Asien, til tv-stationen CNN.

Loven trådte i kraft i sidste måned, men først i denne uge har myndighederne anvendt den i to tilfælde.

Oppositionspolitiker rettede selv

Det andet tilfælde var vendt mod den lokale oppositionspolitiker Brad Bowyer, der på Facebook havde kritiseret den måde, som to statslige investeringsfonde brugte deres penge på.

Myndighederne i Singapore betegnede hans anklager som falske og krævede dem rettet. Hans opslag på Facebook blev derfor forsynet med at stort, rødt stempel, hvor der stod "Falsk".

I modsætning til den australske blogudgiver valgte Brad Bowyer selv at opdatere sit opslag, så det kunne accepteres af myndighederne. Han siger til CNN, at han er forbløffet over myndighedernes reaktion:

- Det er deres ret, men at bruge loven på den måde er ikke opmuntrende. Det vil helt sikkert give nogle løftede øjenbryn både lokalt og i resten af verden, siger han.

Facebook blokerer, men advarer normalt ikke

Facebook vælger tit at blokere opslag, som myndighederne betragter som ulovlige. Ifølge selskabets egen gennemsigtigheds rapport skete det cirka 18.000 gange i første halvdel af 2019.

Men det er første gang, Facebook har forsynet opslag med en korrektion efter krav fra myndighederne.