Udland

Julestemningen i Betlehem reddet af stump fra Jesu krybbe

Efter mere end tusind år i Europa er den hellige træstump tilbage, hvor man mener, den hører til.

Alle veje siges at føre til Rom. Men for en lille træstump på størrelse med et barns lillefinger, går vejen nu tilbage til Betlehem, og dermed vender et stykke af Jesu krybbe også tilbage til udgangspunktet.

Det skriver BBC.

Det er Pave Frans, som har besluttet sig for at give det næsten 2000 år gamle relikvie tilbage til Betlehem, som ligger syv kilometer syd for Jerusalem.

Træstykkets fremtidige hjem bliver nær Fødselskirken, hvor Jesus ifølge den bibelske overlevering kom til verden og blev lagt i en primitiv krybbe med en pude af hø og strå - i hvert fald hvis man skal tro H.C. Andersens fine salme.

Beslutningen om at overdrage religiøse genstande, der har været i Vatikanets varetægt gennem mere end tusind år, har vakt opsigt i kirkelige kredse.

Paven har også givet knoglefragmenter

Ifølge en israelsk religionsekspert, Yisca Harani, er pavens gestus udtryk for Roms ændrede status.

- For tusind år siden havde Rom travlt med at indsamle hellige genstande fra Mellemøsten for at etablere sig selv som et alternativ til Jerusalem. Nu er Vatikanet i Rom en så stærk institution, at den kan returnere religiøse symboler til Jerusalem og Betlehem, siger Yisca Harani.

Træstykket fra krybben er ikke det eneste religiøse symbol, paven har returneret til oprindelseslandet. Tidligere på året blev nogle knoglefragmenter, der menes at have tilhørt Sankt Peter, overdraget til den ortodokse kirke.

Ifølge Louise Fleckenstein, der er guide for kristne pilgrimme på besøg i Jerusalem, er det en meget stor begivenhed at krybbestumpen er kommet tilbage.

- Mit hjerte banker. Jeg græder af glæde over en begivenhed som den her, og jeg takker paven for hans venlighed ved at give dette tilbage til Betlehem, siger hun.

Sidste år opdagede finske museumsfolk, at en dansk træsplint fra Nationalmuseet til forveksling lignede et relikvie, som man med sikkerhed vidste var bragt til Finland som en splint af Jesu Kors. Og det gav anledning til, at den danske museumsinspektør tog turen til Finland for at få det danske relikvie undersøgt nærmere.