Udland

Italiensk politi afslører forsøg på at danne et nyt nazistisk parti - mange våben beslaglagt

Politiet har ransaget adresser i 16 italienske byer fra Sicilien til Alperne i en koordineret aktion kaldet Sorte Skygger.

Politiaktionen har været planlagt i to år, og torsdag slog politiet så til og ransagede i alt 19 adresser over hele Italien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge politiets hjemmeside afslørede de et stort og varieret antal genstande, som våben, sprængstof, hagekors og billeder af Adolf Hitler.

Personerne på de forskellige adresser var efter politiets opfattelse samlet under den samme ideologiske fanatisme og klar til at danne en nazistisk, racistisk og anti-jødisk bevægelse, som skulle hedde Det Italienske Nationalsocialistiske Arbejderparti.

Politiet havde i lang tid overvåget de nazistiske miljøer, blandt andet en lukket chatgruppe på internettet, kaldet Militia, oprettet med det formål at give folk en militær oplæring

Personerne i bevægelsen havde også kontakter til højreekstremistiske grupper i lande som Portugal, Storbritannien og Frankrig.

Politiet har ikke oplyst, hvor mange personer, som bevægelsen har samlet, eller hvor mange anholdelser, der er foretaget i operation Sorte Skygger.

Der er heller ingen oplysninger om, hvor mange våben, der er blevet beslaglagt, men på Polizia di Statos Facebookside kan man se, at det drejer sig om jagtgeværer, automatvåben, pistoler, sværd og armbrøster.

Lyn-analyse

I Italien er der i denne tid meget debat om højreekstremisme. Det får det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste italienere, når de hører om episoder eller bevægelser, der vækker mindelser om den fascistiske æra i 30’erne og 40’erne. Alligevel hører man oftere og oftere f.eks. antisemitiske ytringer, borgere der føler nostalgi, når de hører navnet Mussolini og småpartier, der dukker op med meget ekstreme holdninger.

Salvinis parti Lega betragtes som nationalkonservativt, men nogen bliver alligevel bange, når han kræver “fuld magt” (pieni poteri, som Mussolini yndede at sige), som han gjorde i sommer, da han forlangte et valg, der kunne give ham rent flertal. Det lykkedes i øvrigt ikke, men venstrefløjen stempler ham ofte i daglig tale som fascist. Landet er skarpt opdelt i folk, der enten er for eller imod Salvini.

 

Den eneste detalje, politiet har frigivet om de anholdte, er, at der blandt dem er en mand fra regionen Calabrien. Han er tidligere legionær og en førende skikkelse i mafiaen Ndrangheta

Højreekstremister med missil

I juli afslørede italiensk politi et andet stort våbenarsenal, der tilhørte en højreekstremistisk gruppe. Blandt andet fandt de et luft-til-luft-missil.

Tidligere på måneden tblev o mænd med tilknytning til en anden gruppe af nazi-sympatisører anholdt efter mistanke om, at de havde planer om et angreb på en moske.

I Italien er det ved lov forbudt at forsvare fascisme og nazisme, samt forsøg på at gendanne fascistisk eller nazistiske partier.