Udland

Robot-politihunden Spot vækker bekymring i USA

Det stigende antal robotter i vores hverdag får robotforskere til at tale om robot-smog - robotforurening.

De seneste tre måneder har Massachusetts State Police, som den første politistyrke i USA, afprøvet robothunde i marken. Det skriver CNN.

Selvom politiet er begejstret for deres nye makker, skaber robot-politihunden også bekymringer og frygt.

- Vi kræver gennemsigtighed og sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at lovgivningen følger med den teknologiske udvikling. Den slags teknologi skal ikke udvikles i hemmelighed, siger Carol Rose fra den lokale menneskerettighedsgruppe, American Civil Liberties Union of Massachusetts (ACLU) til CNN.

Den danske robotforsker ved Aalborg Universitet, Søren Tranberg Hansen, kan godt forstå ACLU's bekymringer.

- Der er helt klart nogle data-etiske spørgsmål, man ikke bare kan skøjte hen over. Borgere kan ikke vide, hvad robotterne filmer, og hvilke data, de indsamler, forklarer Søren Tranberg Hansen til TV 2.

- Normalt kan man jo se, hvis en betjent står med et kamera, men for borgerne kan det være uigennemskueligt, hvad en robot foretager sig, siger Søren Tranberg Hansen.

Robotten Spot åbner en dør

Det er en 12 sekunder lang video, som politiet i den amerikanske stat Massachusetts, har lagt på YouTube, som Carol Rose fra ACLU reagerer på.

I videoen ses, hvordan en gribearm vokser ud ad robothunden Spots hoved. Langsomt, men præcist tager gribearmen fat i et dørhåndtag, åbner døren, hvorefter Spot går ind i huset.

En af robot-politihundene har arbejdet sammen med politiets bomberyddere for at teste, hvordan den fungerer, når mistænkelige pakker skal undersøges nærmere. En moderne udgave af robotten Rullemarie, som bomberyddere i Danmark har benyttet i mange år.

Selvom, der således ikke er noget nyt i at bruge forskellige former for robotter til at undersøge bombelignende genstande, har den avancerede robothund i USA alligevel vakt opsigt.

Frygt for at robot-politihundene bliver udstyret med våben

Søren Tranberg Hansen forklarer, at han selv har en robot med, når han giver foredrag. Robotten er i stand til at filme, men den funktion er aldrig slået til, når han fortæller forsamlinger om fremtidens robotter.

- Alligevel har jeg aldrig oplevet, at der var nogle blandt tilhørerne, der har spurgt, om de blev filmet, fortæller Søren Tranberg Hansen.

I Massachusetts forlanger ACLU også at få at vide om en politi-robothund som Spot vil kunne udstyres med våben.

- Det kan sagtens lade sig gøre at udstyre en sådan robothund med våben, men robotten er dum. Den bliver fjernstyret af en betjent, og den kan ikke selv træffe beslutninger, siger Søren Tranberg Hansen.

Ifølge Søren Tranberg Hansen bør hverken ACLU eller andre i den nærmeste fremtid frygte, at en politirobot af sig selv træffer en beslutning om at trykke på aftrækkerne.

Firmaet Boston Dynamics har dog i mange år arbejdet tæt sammen med det amerikanske militær om at udvikle robotsoldater.

- Selvom teknologien er til stede, vil der i praksis gå mange år, før man vil kunne se bevæbnede robotbetjente, og da slet ikke i Europa, mener Søren Tranberg Hansen.

Robotterne er dog stærkt på vej også inden for politiet. Først og fremmest i forbindelse med overvågningsopgaver.

- Politiet bruger allerede droner til overvågning og til anti-terror operationer. Men der går lang tid, inden man får stukket en p-bøde i hånden af en færdselspolitirobot. Problemet med selvstændige robotter er, at de stadig ikke er så mobile, og de kan risikere at havne i et hjørne og ikke kan komme videre, lyder det fra Søren Tranberg Hansen.

Den stadig stigende brug af robotter i samfundet kan ifølge Søren Tranberg Hansen blive et problem på sigt. Forskere er allerede begyndt at tale om robotforurening eller på engelsk: robot-smog.

Politirobot afviste anmeldelse - begyndte i stedet at nynne

Et af de steder, hvor der er en robot-betjent i funktion, er i Huntington Park i det sydlige Californien. Her har robotten HP Robocop, der mest af alt ligner robotten R2D2 fra stjernekrigsfilmene, siden sommer trillet rundt på parkens stier.

Politirobotten HP Robocop er blevet populær i parken, men den er endnu ikke helt pålidelig Video: Michael Rathje

I en pressemeddelelse forklarer borgmesteren i Huntington, Ricardo Reyes, at politirobottens kapaciteter er meget imponerende.

- Især dens evne til at bruge mikrofoner til at opfange kriminelle handlinger og dens mobilitet til at overvåge store områder, skrev borgmesteren ifølge det videnskabelige nyhedssite IFL Sience.

Fra den lokale politimester, Cosme Lozano, lød det:

- Den ekstra hjælp vil uden tvivl give betjente mere tid til andre vigtige opgaver. Jeg er overbevist om, at han vil passe perfekt i vores styrke.

HP Robocop slap dog ikke så godt fra sin første officielle politiopgave. I sidste måned så kvinden Cogo Guebara et slagsmål på en parkeringsplads. Hun løb hurtigt ind i parken og fandt HP Robocop, hvor hun trykkede på dens alarmknap.

Robotten reagerede ikke efter hensigten.

- Jeg trykkede på alarmknappen, men den sagde bare: Vær venlig at gå til siden, fortalte Cogo Guebara til det amerikanske nyhedsmedie NBC.

Cogo Guebara tænkte, at politirobotten måske ville have en visuel kontakt med hende, og hun bøjede sig ned til dens kamera. Lige lidt hjalp det. Robotten blev ved med at sige, at hun skulle flytte sig, hvorefter den kørte væk, mens den nynnede en "intergalaktisk melodi", kun afbrudt af sætningen: - Vær venlig at holde parken ren. Det skriver avisen Metro.

Politiet har efterfølgende beklaget episoden og siger, at robotten stadig er i en test-fase.