Udland

Ungarn beskyldes for homofobi efter afbud til Eurovision

Det ungarske regeringsparti har længe haft et anstrengt forhold til homoseksuelle. Men det er ikke grunden, fastslår en talsmand.

Ungarn har trukket sig fra næste års europæiske Melodi Grand Prix, også kendt som Eurovision.

Det har straks givet anledning til spekulationer. Ifølge det ungarske netmedie Index.hu skyldes beslutningen, at det offentlige ungarske fjernsynsselskab MTVA har vurderet, at showet er "for bøsset".

Det skulle hænge sammen med det ungarske regeringsparti Fidesz’ traditionelt anstrengte forhold til homoseksuelle.

På Twitter har den tidligere belgiske premierminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet og Brexit-forhandler Guy Verhofstadt reageret med hård kritik:

- Selv Putin viser mere tilbageholdenhed i sin homofobi. Det er et angreb på vores europæiske måde at leve, og det skal stoppe, skriver han.

Ungarn afviser

Men det afviser en talsmand for premierminister Victor Orban. I et tweet kalder talsmanden historien for "fake news", uden at han dog giver nogen anden forklaring på, at MTVA har valgt at trække sig ud af showet.

MTVA skriver selv i en kommentar til det britiske dagblad The Guardian, at man hellere vil "støtte talenterne i ungarsk popmusik direkte".

Også den ungarske mediesammenslutning har været ude og slå fast, at Ungarns farvel til Melodi Grand Prix ikke har noget at gøre med "det høje antal homoseksuelle optrædende", som man udtrykker det.

Ungarn har tidligere holdt pauser fra det europæiske Melodi Grand Prix og deltog for eksempel ikke mellem 1999 og 2004. Senest i 2010 sprang landet også over, dengang begrundet i økonomien.

"Et homoseksuelt optog"

Uanset hvilke motiver tv-stations ledelse måtte have, er beslutningen blevet godt modtaget i kredse tæt på regeringen.

- Jeg byder det velkomment, også set i betragtning af den mentale sundhed, at Ungarn ikke skal deltage i det homoseksuelle optog, som denne internationale sangkonkurrence er blevet reduceret til, siger András Bencsik, der er redaktør af et regeringsvenligt dagblad og en hyppigt brugt tv-kommentator.

- Mange unge mennesker tror, at det er noget for mennesker under 18. Men her smadrer man den offentlige smag med skrigende transvestitter og skæggede damer, siger han.

Det sidste er en hentydning til, at Ungarns naboland Østrig i 2014 vandt Melodi Grand Prix, da det blev holdt i København, med dragkunstneren Conchita Wurst, der optrådte i pailletkjole og fuldskæg.

Det er i øvrigt en holdning, der også har været fremme herhjemme. I foråret skrev Folketingets daværende formand, Pia Kjærsgaard, således på Twitter:

- Alt for meget bøsse, drag og gejl i Eurovision.

'Pædofili'

Medlemmer af det ungarske regeringsparti Fidesz går dog videre end det og har flere gange vakt international opmærksomhed med deres udfald mod homoseksuelle.

László Kövér, der er formand for det ungarske parlament og dermed har været Pia Kjærsgaards kollega, har vakt opsigt ved at sammenligne homoseksuelles ret til ægteskab og adoption med pædofili.

- Moralsk er der ingen forskel, har han udtalt.

Han har anbefalet homoseksuelle at kende deres rette plads i samfundet uden at kræve den slags rettigheder.

- En normal homoseksuel prøver at passe ind i samfundet uden nødvendigvis at tro, at han er ligeværdig, har Kövér sagt.