Udland

Trump på overraskende besøg i Afghanistan: -Jeg tror Taliban er klar til en våbenhvile

Menuen står på Thanksgiving-kalkun for de amerikanske soldater, der kæmper mod Taliban.

Den amerikanske præsident Donald Trump er torsdag på et overraskende besøg i Afghanistan, hvor han skal holde Thanksgiving sammen med udstationerede amerikanske soldater.

Samtidig annoncerede han, at USA og Afghanistan har genoptaget forhandlingerne med Taliban.

I september erklærede Trump ellers forhandlingerne for "døde".

Forinden havde USA og Taliban forhandlet i mere end et år om en våbenhvile eller fredsaftale i landet, men Trump afbrød forhandlingerne efter et Taliban-bombeangreb i hovedstaden Kabul, der dræbte 12 mennesker – heraf en amerikansk soldat.

Men ved ankomsten til Afghanistan torsdag udtrykte Trump, at han har tiltro til, at der kan opnås en aftale med Taliban.

- Jeg tror, Taliban er klar til en våbenhvile, sagde den amerikanske præsident.

Vil trække soldater ud

Under besøget har Trump også meddelt, at USA har tænkt sig at trække et "betydeligt antal" soldater ud af Afghanistan.

Han gav ikke noget tal for hvor mange.

Det har imidlertid tidligere været fremme, at styrken på omkring 13.000 amerikanske soldater skulle skæres ned til 8600, hvis det skulle lykkes at indgå en fredsaftale med hovedmodstanderen Taliban.

- Vi skal have en fortsat tilstedeværelse. Vi vil reducere styrken betragteligt, men vi vil altid være til stede, har Trump tidligere sagt i et interview med Fox News.

Mødtes med præsident

Den amerikanske præsident landede på den amerikanske Bagram luftbase i Afghanistan klokken 20:30 lokal tid (klokken 17 dansk tid).

I alt var Trump på luftbasen i 2,5 time. Undervejs nåede han også at mødes med Afghanistans præsident, Ashraf Ghani.

Kort efter midnat lokal tid forlod Trump og hans folk igen basen og Afghanistan.

Det Hvide Hus pressekvinde, Stephanie Grisham, har efterfølgende fortalt til nyhedsbureauet AP, at planlægningen af det hemmeligholdte besøg havde været i gang i flere uger.

- Det er et farligt område, og han ønskede at støtte tropperne. Sammen med sin kone anerkender han, at der er mange, der altid er væk fra deres familier under højtiderne, og vi tænkte, at det ville være en fin overraskelse, siger hun.