Nu går det igen løs med black friday - i Frankrig vil de forbyde dagen

Black friday skader miljøet, mener franske politikere. I Danmark er der annonceret demonstrationer imod black friday.

Når butikkerne fredag åbner dørene for en overflod af tilbudsvarer på den globale shopping-helligdag black friday skader det klimaet. Derfor skal shoppingfænomenet forbydes.

Det mener franske parlamentsmedlemmer, der har stillet et forslag om at forbyde black friday ved lov i Frankrig.

Forslaget er blevet stillet af den tidligere miljøminister Delphine Batho for at nedbringe "overforbruget", mens den nuværende miljøminister i Frankrig, Elisabeth Born, peger på de miljømæssige konsekvenser af forbruget.

- Man kan ikke reducere udledningen af drivhusgasser og samtidig opfordre til en forrykt forbrugerkultur. Black friday lokker dig til at købe produkter, du ikke nødvendigvis har brug for, siger Elisabeth Born ifølge The Telegraph.

Et andet parlamentsmedlem, Mattieu Orphelin, mener, at black friday "hylder en forbrugskultur, der er antiøkologisk og antisocial."

Delphine Batho og andre grønne politikere vil have black friday-reklamer og -annoncer til at høre under kategorien "agressiv kommerciel praksis", som under nuværende fransk lov har en straframme på to års fængsel og 300.000 euro i bøde.

Modstander: Bliver mors dag det næste?

Forslaget, der skal debatteres i næste måned i det franske parlament, møder ikke jubel alle steder.

Det konservative parlamentsmedlem Erik Woerth, som er formand for parlamentets finansudvalg, kalder forslaget for et ”unødvendigt spektakel”.

- Det næste, de vil forbyde, bliver mors dag, fordi det er en frygtelig kommerciel fest, og derefter vil de gå efter julen, siger han og fortsætter:

- Hvilken ret har hun (Elisabeth Born, red.) til at blande sig i andres liv? Folk har ret til at reklamere for deres produkter, og folk har ret til at forbruge, så længe det foregår ansvarligt, siger han.

Paraplyorganisationen for fransk handel afviser også Borns udtalelser.

- At bruge ordet ”forrykt” giver et indtryk af, at folk ikke er ansvarlige forbrugere. Regeringen burde glæde sig over og ikke afsky black friday, da forbrug er godt for handlen og dermed for den franske økonomi, lyder det fra organisationen i en meddelelse.

Aktioner i Frankrig og Danmark

Franske miljøaktivister og antikapitalistgrupper, heriblandt ‘Extinction Rebellion’, har planlagt 'block friday'-aktioner imod black friday. Der er varslet aktioner både mod webhandlen og fysiske butikker i Frankrig.

Allerede torsdag blokerede aktivister et Amazon-varehus i det sydlige Paris i protest mod black friday, rapporterer AP.

Aktivisterne fra klimagruppen 'Amis de la terre' blokerede indkørslen til varehuset med hø og gamle elektronikprodukter, mens de holdt skilte op med påskriften:

”Amazon: For klimaet, for jobs, stop ekspansion, stop overproduktion.”

Også i Danmark vil der blive demonstreret imod black friday. Fredagens sædvanlige klimamarcher vil mange steder i landet rette sig mod black fridays ”forbrugsræs og overproduktion.”

I København er der flere "grønne" demonstrationer mod black friday, blandt andet på Christiansborg Slotsplads, hvor demonstrationen hedder green friday.

Også i andre byer landet over er der planlagt demonstrationer, blandt andet i Esbjerg, Asnæs og Vejle.