Udland

Italien lemper migrantpolitik, men befolkningen er imod

Over 1100 migranter og flygtninge er i år druknet i Middelhavet i forsøg på at nå Europa.

Tirsdag eftermiddag fik det spanske skib Open Arms lov at lægge til kaj i den syditalienske havneby Taranto.

Skibet har siden onsdag i sidste uge sejlet rundt med 73 afrikanske migranter, som blev samlet op fra en synkefærdig gummibåd ud for Libyens kyst i Middelhavet.

I første omgang havde de italienske myndigheder afvist det spanske skib og bedt kaptajnen om at returnere migranterne til Libyen.

En kameramand fra nyhedsbureauet Reuters, der er om bord på Open Arms, fortæller, at forholdene på skibet blev kraftigt forværret, da skibet i weekenden sejlede ind i en storm med tre meter høje bølger.

- De 73 migranterne lå sammenkrøbet under en interimistisk skærm på skibets dæk, mens himmel og hav stod i et, fortæller kameramanden ifølge Reuters.

Den italienske regering har i år indført en hårdere linje og afvist mange udenlandske skibes anmodninger om at anløbe italienske havne med migranter og flygtninge om bord.

Ifølge Reuters har det spanske skib Open Arms i sommer ført lange forhandlinger med de italienske myndigheder, der afviste skibet, der også dengang havde flygtninge og migranter om bord. Sagen endte med, at en italiensk domstol krævede, at skibet fik lov at lægge til kaj og landsætte de omkring 100 flygtninge og migranter.

Søndag fik det norske redningsskib Ocean Viking endelig lov til at anløbe en italiensk havn efter at have sejlet næsten en uge i hårdt vejr med 213 migranter om bord Video: Michael Rathje

Opblødning i den hårde kurs

Italien gav søndag også lov til, at det humanitære redningsskib Ocean Viking med 213 migranter og flygtninge om bord kunne anløbe havnen Messina på øen Sicilien.

Flygninge og migranter til Europa via Middelhavet

Ifølge FNs flygtningeorganisation, UNHCR, er der i år kommet 90.444 flygtninge og migranter over Middelhavet til Italien, Grækenland, Spanien, Cypern og Malta. De vurderer, at der i år er 1.100 flygtninge og migranter, der enten savnes eller er fundet druknet.

Antallet af migranter og flygtninge der via søvejen prøver at nå frem til Europa har været stødt faldende siden 2015, hvor over en million personer kom til Europa via Middelhavet.

I 2016 var antallet faldet til en tredjedel, til gengæld toppede antallet af savnede og druknede med 5.096

Regeringens kursskifte kommer, efter at Italien sammen med Malta, Frankrig og Tyskland har bedt EU-kommissionen om at forsøge at finde andre EU-lande, der kan hjælpe med at huse de flygtninge og migranter, der kommer over Middelhavet.

Italien og Malta har længe insisteret på, at de ikke alene skal bære byrden af de mange flygtninge og migranter, der kommer med skib til de to lande.

Uanset hvad EU-kommissionen når frem til, vil den italienske kystvagt dog fortsætte med at redde flygtninge og migranter, der opdages tæt på de italienske kyster.

Lyn-analyse

Italien havde indtil august en regering bestående af Lega og 5-Stjernebevægelsen, der så vidt muligt forbød skibe med illegale migranter at lægge til i Italien. Den nye regering har dog løsnet grebet og givet tilladelser på betingelse af, at migranterne fordeles i EU. Det har fået Salvini til at beskylde regeringen for at være ”uduelig” og ”bangebukse”, og han har befolkningen med sig. Italienerne føler sig svigtet af EU, og langt over halvdelen vil nægte bådene adgang. I år er der kommet 10.000 illegale migranter. Det er færre end tidligere, men borgerkrig i Libyen er en tikkende bombe, der pludselig kan åbne strømmen igen.

Dramatisk redningsaktion i høj sø

Lørdag var kystvagten således i aktion igen og reddede 149 migranter og flygtninge fra en synkende gummibåd tæt ved den lille italienske ø Lampedusa, der ligger midt mellem Libyen og Sicilien.

Det var en lokal fisker, Stafano Martello, der fra kysten fik øje gummibåden, og han kunne med det samme se, at de høje bølger ville få gummibåden til at kæntre.

- Jeg ringede straks til kystvagten, og deres motorbåde kom få minutter efter, siger han til det italienske nyhedsbureau ANSA.

- Det var udelukkende på grund af, at kystvagten reagerede så hurtigt, at så mange migranter blev reddet. De var allerede begyndt at blive skyllet over bord. Uden den hurtige reaktion fra kystvagten, ville de alle være druknet, siger Stafano Martello.

Den italienske kystvagt beskriver redningsaktionen som meget dramatisk på grund af det hårde vejr. To dykkere sprang i vandet, og mandskabet på kystvagtens skib begyndte at smide alt, hvad der kunne flyde ned i havet, så de nødstedte migranter og flygtninge havde nået at klamre sig til, mens deres gummibåd sank.

Da den 10 meter lange gummibåd stævnede ud fra Libyen, havde der været 169 om bord. Det lykkedes kystvagten at redde 149 personer heriblandt et barn på kun et år.

Senere lørdag blev fem lig fundet i havet, mens ligene af to druknede kvinder skyllede i land på Lampedusa.