Udland

Europa-Parlamentet skal stemme om ny kommission - Søren Gade vil ikke stemme for

Søren Gade mener ikke, at den nye EU-Kommission tager opgaven med migration alvorligt nok. Derfor vil han ikke stemme for den nye kommission.

Onsdag skal Europa-Parlamentet stemme om den nye EU-Kommission med tyske Ursula von der Leyen i spidsen.

Men det bliver uden en grøn stemme fra Venstres parlamentsmedlem, Søren Gade.

- Det har jeg besluttet, fordi vi før valget lovede befolkningerne i Europa, at vi skulle have styr på de ydre grænser med 10.000 grænsesoldater i det agentur, der hedder Frontex. Og nu lægger kommissionen op til, at det skal vi først have styr på ved udgangen af 2024.

- Det synes jeg er for dårligt, fordi det er en af de store udfordringer i Europa, og jeg tror, rigtig mange europæiske vælgere havde sat deres lid til, at de her 10.000 mand var på plads før 2024.

Oprindeligt skulle de 10.000 mand først være på plads i 2027, men den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, fik det fremrykket til 2024.

Det ændrer dog ikke ved Søren Gades standpunkt.

- Jeg har bare behov for at give en tilkendegivelse. Jeg kan huske, hvad jeg sagde til mine vælgere, og derfor ønsker jeg at sende et signal til kommissionen om, at det her, det kan I gøre bedre. Vi skal have grænsevagterne på plads før 2024.

Lyn-analyse

Udfordringerne står i kø for den nye kommission. Ikke nok med at dens undfangelse har været svær. Ursula von der Leyen blev selv kun lige med nød og næppe stemt igennem. Også graviditet og fødsel har været drøj. Flere kommissær-kandidater klarede ikke skærene, og tiltrædelsen blev udskudt med en måned. Men også de første måneder bliver udfordrende: migration, budget, klima og Brexit. De første tre områder har splittet dele af EU, og det sidste er en overordentlig klods om benet.

Uenighed i Venstre

Venstres to andre parlamentarikere, Morten Løkkegaard og Asger Christensen, har tilkendegivet, at de stemmer for den nye kommission. Dermed er Venstre delt i spørgsmålet.

Men det får ikke Søren Gade, der blev stemt ind i parlamentet tidligere i år med flere end 200.000 personlige stemmer, til at vakle.

- Det har jeg det fint med, fordi jeg siger ikke noget nu, som jeg ikke har sagt i valgkampen. For det betyder noget for mig, at vi får det her grænseagentur op at stå. Det er ikke en opgave, der er uløselig, og det er ikke en opgave, der sprænger EU’s budget. Men det er en opgave, vi har lovet at løse, og det lægger man ikke op til.

Den nye kommission skal efter planen træde til 1. december.