Britisk valg

Tony Blair i hårdt angreb på både Johnson og Corbyn

Den tidligere premierminister siger, at ingen af de store partier fortjener at vinde det britiske valg, og retter et hårdt angreb mod sit eget parti.

Storbritannien befinder sig i et stort rod, og befolkningen har fået nok.

Det var meldingen fra tidligere premierminister Tony Blair, da han mandag talte ved en konference om udfordringerne i britisk politik. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Særligt hele forløbet omkring Brexit har fået den erfarne politiker til at bekymre sig.

- Verdensøkonomiens opdrift har holdt os i gang indtil nu, men hvis den kommer til at vakle, vil vi være i store problemer, advarer Tony Blair.

Blair var britisk premierminister for partiet Labour i perioden fra 1997 til 2007 og har flere gange opfordret til, at beslutningen om at forlade EU bliver omgjort.

Ved sin tale mandag gentog han opfordringen og sagde, at der er behov for endnu en folkeafstemning om Brexit.

Gamle partier sælger fantasier

Storbritanniens udtrædelse af EU er foreløbigt blevet udskudt to gange og er nu planlagt til 31. januar 2020.

Inden da skal briterne til parlamentsvalg 12. december, og ifølge Tony Blair fortjener ingen af de traditionelt store partier - Det Konservative Parti og hans eget Labour - at vinde valget.

Det her er det mest underlige valg i mit liv

Tony Blair, tidligere britisk premierminister

Ifølge den tidligere premierminister forsøger begge partier at sælge "fantasier" til vælgerne.

- Det her er det mest underlige valg i mit liv. Jeg kommer til at stemme på Labour, fordi jeg er nødt til det, siger Blair.

Han er nemlig ikke udtalt begejstret for den nuværende partileder, Jeremy Corbyn.

Angriber eget parti

Tony Blair mener, at det gamle arbejderparti Labour i dag er styret af en marxistisk-leninistisk fløj, hvor Corbyn lover en politisk revolution.

- Problemet med revolutioner er, at de altid ender dårligt, siger han.

Den tidligere premierminister hæfter sig ved, at meningsmålingerne spår en klar sejr til premierminister Boris Johnsons konservative parti.

- Hvis vi havde en mere moderat centrum-venstre-leder i Labour, ville vi ikke stå i den situation, som vi nu befinder os i, siger Tony Blair.

Advarer mod laboratorieeksperiment

Den erfarne politiker tvivler på, at Labour igen finder ind på midten af det politiske spektrum, men i sin tale understreger han vigtigheden af, at man hurtigst muligt genfinder fornuften i britisk politik.

- Laboratorieeksperimentet med et oprør anført af populisme vil ende meget dårligt for vores land, advarer Tony Blair.

Og selvom han ikke er begejstret for Corbyn, er alternativet om muligt endnu værre, lyder det fra Brexit-modstanderen.

Han hæfter sig ved, at Boris Johnson har lovet, at han efter valget vil tage Storbritannien ud af EU 31. januar 2020 uanset hvad, og Blair advarer derfor om, at briterne ikke kan vide sig sikre på, at no deal-Brexit er taget endegyldigt af bordet.

Hverken Jeremy Corbyn eller Boris Johnson har indtil videre kommenteret kritikken fra Tony Blair, men det har til gengæld formanden i Johnsons konservative parti, James Cleverly.

- Tony Blairs kommentarer viser tydeligt, at en stemme på alle andre end de konservative er en stemme på endnu et fastlåst parlament og mere tøven, splittelse og forsinkelse, hvilket vil betyde, at vi ikke vil kunne bevæge os fremad og fokusere på folkets prioriteter, siger han til The Sun.