Udland

Smykker og ædelstene for milliarder stjålet i Tyskland

Kostbare smykker og ædelstene savnes efter indbrud i enestående kunstsamling i Dresden.

Et museum, der kaldes Europas største samling af kunstgenstande, er i nat blevet bestjålet for tre uvurderlige og ædelstenbesatte smykkesæt. De uidentificerede tyve er fortsat på fri fod.

Det skriver den tyske avis Bild Zeitung.

Indbruddet ramte museet Grünes Gewölbe (De Grønne Hvælvinger) i Dresden, der rummer fyrste August den Stærkes enestående samling af sølv- og guldsmedekunst fra det 16. til 18. århundrede.

Optaget på kamera

Ifølge Bild Zeitung afbrød tyvene strømforsyningen til museet i løbet af natten og kunne komme ind gennem et vindue, uden at alarmen lød. Indbrudstyvene er forsvundet, men blev ifølge Bild optaget på et overvågningskamera, der havde sin egen strømforsyning.

- Politiets teknikere er på stedet, men gerningsmændene er på flugt, siger Thomas Geithner, der er talsmand for politiet i Dresden.

Under nattens indbrud koncentrerede tyvene sig om at tage smykker og ædelstene, mens museets store malerisamling ikke blev rørt.

Mere præcist stjal tyvene smykkesæt fra det tidlige 18. århundrede, som er besat med smaragder, rubiner og diamanter. Tidligere kom det frem, at prisen på de stjålne smykker ligger omkring 7,5 milliarder kroner, fortæller museumsdirektør Marion Ackermann skriver CNN.

- Den materielle værdi er ikke det værste. Men affektionsværdien er helt utrolig høj, fortæller Marion Ackermann.

Hun håber, at smykkerne er så genkendelige, de vil være umulige at sælge videre, forklarer hun til CNN.

Slottet i Dresden, hvor Grünes Gowölbe ligger.

Samlingen i Dresden har haft en tumultarisk tilværelse. Oprindeligt samlede August den Stærke den enorme kunstskat på sit Residenzschloss i Dresden i det 18. århundrede. Navnet Grünes Gewölbe henviser til de hvælvinger under slottet, hvor han indrettede sit kunstkammer.

Samlingen blev fjernet fra slottet under Anden Verdenskrig og bragt i sikkerhed fra de voldsomme bombardementer af Dresden og kom efter krigen til Sovjetunionen som krigsbytte.

Særlig kommision skal efterforske tyveriet

Politiet i Dresden har nedsat en særlig kommisson på ti mand, der skal efterforske omstændingerne omkring tyveriet.

pressemødet mandag eftermiddag kom det frem, at tyvene flygtede fra museet i en Audi A6. En identisk Audi blev senere på dagen fundet nedbrændt i en parkeringshus i byen.

Samtidig undersøger politiet også, om der er en sammenhæng imellem tyveriet og en midlertidig strømafbrydelse, der skete som følge af en brand i en strømfordeler.

Ministerpræsidenten i den tyske delstat Sachsen, der har Dresden som hovedstad, begræder nattens indbrud.

- Det er ikke kun de statslige kunstsamlinger, der er blevet bestjålet. Det er os alle i Sachsen. Vi har alle fejret, at den største del af samlingen på Residenzschloss var gendannet, siger ministerpræsident Michael Kretschmer fra CDU i en udtalelse.