Udland

Præsidents krokodiller terroriserer bydel, men ingen tør skyde dem

Turister har betalt for at se krokodillerne æde levende kyllinger.

Krokodillerne var oprindeligt en gave fra diktatoren i nabolandet Mali.

Den tidligere præsident i Elfenbenskysten Félix Houphouët-Boigny døde i 1993. Men nu skaber hans ekstravagante livsstil fornyet opmærksomhed.

Han var landets første præsident og havde hang til at opføre store monumenter af sig selv og ødsle med pengene.

Da han kom til magten i 1960, byggede han både Vestafrikas første skøjtebane, en landingsbane til Concorde-fly og ikke mindst et storslået palads i byen Yamoussoukro, der var omringet af en flod fyldt med krokodiller.

Efter præsidentens død rykkede alle statslige ansatte væk fra byen. Det har efterladt præsidentens tidligere paradis i forfald. Hullede veje og ødelagte gadelygter pryder gadebilledet.

Men det er langt fra det største problem.

Den tidligere præsidents store kæledyr har i dag formeret sig og er sluppet ud i områdets søer og floder. En lokal lærer forklarer, at der ikke er nogen kontrol med de vilde krokodiller.

- Hvis du nærmer dig vandet, så æder de dig, fortæller læreren Souaga Gérard til The Economist.

Turister bekoster kyllinger

I mere end tre årtier havde dyrepasser Dicko Toki kontrollen med de sultne dyr. Med sin skarpe machete i hånden holdt han opsyn med dem. I 2012 sluttede det dog, da Dicko Toki eftersigende blev hevet i floden og ikke er set siden, oplyser The Economist.

I naturen kan krokodiller klare sig med begrænset føde. Men de senere år har uansvarlige turister betalt de lokale penge for se rovdyrene fortære levende kyllinger.

Vejene er tydeligt skadet i byen Yamoussoukro.

Den proteinrige kost har gjort det muligt for krokodillerne at vokse og formere sig. Oprindeligt var der 20 stykker i fangeskab, men i dag er der ingen, som har overblikket over, hvor mange der er. Eller hvor mange de har slået ihjel.

- Det er særligt farligt i regnsæsonen, hvor der kommer oversvømmelser, fortæller Souaga Gérard.

Hellige krokodiller

I størstedelen af Afrika ville ingen rynke på næsen, hvis man slog krokodille ihjel. Men lige netop disse er omgivet af en hellig aura, da de stammer tilbage fra præsident Félix Houphouët-Boigny.

Rygterne går på, at dem der skader dem, vil blive forbandede, forklarer Souaga Gérard til The Economist.

Vagterne på det gamle præsidentpalads tør derfor ikke at skyde de aggressive krokodiller, når de kommer op af vandet. I stedet ringer de efter brandvæsenet, der roligt kan guide dem tilbage i vandet.