Britisk valg

BBC undskylder, efter de klippede pinligt øjeblik for Johnson ud

Den britiske tv-station BBC er blevet mødt med voldsom kritik, efter de klippede et pinligt øjeblik for Boris Johnson ud. Nu undskylder BBC.

Det skete fredag aften i bedste sendetid.

Som det første spørgsmål i en stor partilederdebat forud for parlamentsvalget i Storbritannien 12. december blev premierminister Boris Johnson spurgt til det, britiske medier kalder hans største udfordring, efter at han er blevet fanget i den ene usandhed efter den anden:

Kan man stole på ham som premierminister?

- Hvor vigtigt er det for en i din magtposition at sige sandheden, spurgte en mørkhåret dame med læsebriller blandt publikum.

Og svaret? Det blev i første omgang overdøvet af resten af publikum, der brød ud i latter.

Den konservative Boris Johnson blev spurgt om sin troværdighed i den store partilederdebat, som BBC sendte fredag aften fra byen Sheffield. Video: Mette Stender Pedersen

Var det med vilje?

Episoden i sig selv fik Twitter-kommentarerne til at strømme ind.

Men det hele brød for alvor løs, da BBC i en af deres efterfølgende nyhedsudsendelser lavede et sammendrag af debatten - og klippede latteren ud.

I stedet så det ud, som om premierminister Johnson gav et bombastisk svar på spørgsmål. Det gjorde han også - da latteren havde lagt sig, og han havde forsøgt at komme igennem med sit svar et par gange.

- Det er fuldstændigt afgørende, og spørgsmålet om tillid i politik er centralt i det her valg, sagde Johnson.

Det svar blev i sammendraget lagt ind straks efter spørgsmålet.

Mange seere kritiserer derfor BBC for at tjene som et propandaorgan for De Konservative. Og fredag aftens debat er ikke det eneste, de peger på, når de argumenterer for deres sag.

Propaganda for De Konservative

Anklagen kommer, efter at BBC for et par uger siden mødte kritik for, at "de dækkede over" en Boris Johnson, der snublede i sine officielle pligter.

Det er fortolkningen i hvert fald fra fortørnede tv-seere.

Ved en nedlæggelse af en krans for faldne soldater på Remembrance Day vendte Johnson ved en fejl kransen på hovedet. Men morgenen efter viste BBC billeder af en fejlfri kransenedlæggelse - optagelserne var bare to år gamle.

Til at starte med beklagede BBC begge episoder, men understregede, at det ikke var sket bevidst.

Mandag har de taget skridtet videre og undskyldt for sammendraget af fredagens debat, som de siger udelukkende er blevet klippet sammen uden latter for at spare tid.

- Selvom der absolut ikke var nogen hensigt om at vildlede, erkender vi, at det er en fejl fra vores side, da det ikke afspejlede den fulde version af Boris Johnsons svar, skriver BBC i en udtalelse.

Grinet af flere gange på live-tv

Det er anden gang på knap en uge, publikum griner af Boris Johnson for rullende kameraer på landsdækkende tv.

Tre dage før var han blevet spurgt om det samme under den britiske tv-station ITV's store partilederdebat. Her grinede publikum også, da han svarede, at sandheden er vigtig for ham.

Problemer med at forklare valgløfter

Spørgsmålet om, hvorvidt man kan stole på Boris Johnson og hans valgløfter, er blevet en udfordring for De Konservative.

Boris Johnson har i partiets valgprogram lovet 40 nye hospitaler og 50.000 nye sygeplejersker, hvis de vinder valget.

Men britiske medier har gransket valgløfterne, og ifølge dem er der tale om en opgradering af seks eksisterende hospitaler, penge til andre hospitaler og godt 31.000 nye sygeplejesker.

Boris Johnson er blevet spurgt til kritikken, men holder fast i sine pointer.

Senest mandag morgen var en konservativ i programmet 'Good Morning Britain' for at forsvare et af valgløfterne.

Fører stort over modstanderne

Den manglende tillid, der har givet anledning til spørgsmål om Boris Johnsons troværdighed, har rod i løfter fra formandsvalget i De Konservative, som han vandt i sommer.

Dengang lovede han, at han under ingen omstændigheder ville bede EU om en udskydelse af Brexit, og at han ville gennemføre Brexit 31. oktober. Begge valgløfter har han brudt.

Nu lover Boris Johnson at gennemføre Brexit i starten af 2020 og forhandle en handelsaftale med EU på plads inden udgangen af 2020.

Trods problemer med troværdigheden fører De Konservative i meningsmålingerne. Om det betyder, at Boris Johnson kan fortsætte som Storbritanniens premierminister, ved vi efter parlamentsvalget 12. december.