Udland

Milliardær Michael Bloomberg stiller op som præsidentkandidat

En af verdens rigeste mænd vil bruge millioner af sin formue på reklamer, hvis eneste formål er at angribe Donald Trump.

Michael Bloomberg, milliardærer og tidligere borgmester i New York, har offentliggjort, at han stiller op til præsidentvalget i USA, skriver nyhedsbureauet Associated Press (AP).

Ifølge nyhedsbureauet har den 77-årige tidligere republikaner offentliggjort sit kandidatur i en udtalelse på sit kampagne-site. Her beskriver han sig selv som værende i en unik position til at slå Donald Trump.

- Vi har ikke råd til fire år mere med præsident Trumps hensynsløse og uetiske handlinger. Han repræsenterer en eksistentiel trussel mod vores land og vores værdier. Hvis han vinder endnu en periode som præsident, kommer vi os måske aldrig over skaden, skriver Bloomberg blandt andet.

Han skriver også, at han vil følge annonceringen op med en massiv annoncekampagne i stater med afgørende primærvalg over hele USA.

Udmeldingen kommer kun 10 uger før afstemningen til primærvalgene begynder.

Lyn-analyse

Der er markant større chance for, at vi får hvid jul i Danmark i år end at Michael Bloomberg vinder i 2020. Det danske hvidjuls-barometer er lige nu på otte procent. Det er interessant, for han er kendt som en datanørd, men der er ingen data, der taler for, at han har en chance for at vinde. Jeg vil betegne det som desperation og storhedsvanvid. Det er så absurd, at det er underholdende.

Vil bruge millioner på at angribe Trump

Michael Bloomberg – der er en af verdens rigeste mænd og har tætte bånd til Wall Street – blev først sidste år medlem af det Demokratiske Parti.

Det vil ikke lykkes for lille Michael.

Donald Trump i starten af november

Ifølge det velansete erhvervsmedie Forbes er han den 11. rigeste person i verden med en nettoværdi på cirka 50 milliarder dollar – det er cirka 340 milliarder kroner.

En del af den formue skal nu bruges på at angribe Donald Trump - Michael Bloomberg har nemlig allerede lovet, at han vil bruge mindst en milliard danske kroner på præsidentkampagnen, herunder cirka 670 millioner kroner på internetreklamer, hvis eneste formål er at angribe Donald Trump.

Men det bekymrer ikke Donald Trump - i starten af november, da forlydender om, at milliardæren ville stille op mod ham, lød det fra den siddende præsident:

- Det vil ikke lykkes for lille Michael. Der er ingen, jeg hellere vil stille op mod end lille Michael.

Donald Trump, der normalt er meget aktiv på Twitter, har endnu ikke kommenteret Michael Bloombergs udmelding.

Til sammenligning er Donald Trump ifølge Forbes rangeret som nummer 259 på listen over verdens rigeste med en nettoværdi på cirka tre milliarder dollar svarende til cirka 20 milliarder kroner.

Demokrater utilfredse med Bloomberg

Selv om mange i USA er stærkt utilfredse med Donald Trump som præsident, har ledende demokrater tidligere kritiseret forlydender om, at Michael Bloomberg ville stille op mod Donald Trump.

Fra Bernie Sanders – der bliver Bloombergs konkurrent i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat - lød det fredag på Twitter, at han var oprørt over, at Bloomberg eller enhver anden milliardær tror, at de kan omgå den politiske proces og købe et valg ved at bruge millioner af kroner.

Samme melding kom lørdag fra Elizabeth Warren, der også stiller op til præsidentvalget for Demokraterne.

- Jeg kan forstå, at rige mennesker vil have flere sko end os andre, at de også vil have flere biler end os andre, og at de også vil have flere huse end os andre. Men de får ikke en større del af demokrati specielt i et demokratisk primærvalg, lød det fra Warren.

Skabte finansmedie og tjente milliarder

Michael Bloomberg er medstifter, administrerende direktør og ejer af virksomheden Bloomberg L.P. – en massemedievirksomhed, der revolutionerede distributionen af finansnyheder og er førende indenfor finansdata og -nyheder.

Michael Bloomberg stiftede virksomheden i 1981 og vendte tilbage som direktør i 2014, efter han i 2013 trådte tilbage som borgmester i New York efter 12 år på posten.

Som borgmester efterfulgte han i øvrigt Rudy Giuliani, der i dag er Donald Trumps personlige advokat.