Udland

Koalaen meldes nu funktionelt uddød - alene skovbrandene har kostet 1000 livet

Mange koalaer i Australien risikerer at sulte ihjel, da deres mad bliver opslugt af skovbrandenes flammer.

Opdatering: Efter denne artikel har flere forskere afvist, at koalaen som art er funktionel uddød. Det fremgår nu også af denne artikel.

De omfattende skovbrande og en forlænget tørke i Australien betyder, at koalaerne ligesom deres habitat svinder ind.

Ødelæggelserne er så alvorlige, at koalaen nu regnes for at være funktionelt uddød. Det skriver magasinet Forbes.

Funktionelt uddød betyder, at artens population er blevet så lille, at den ikke længere spiller nogen afgørende rolle i økosystemet og ikke længere er levedygtig.

De bestande, der er spredt ud over Australien, er blevet så små, at der er risiko for, at de bliver indavlede, og dermed med tiden kan få svært ved at overleve trusler i deres miljø, forklarer Mikkel Stelvig, der er formidlingschef i København Zoologiske Have.

Det betyder dog ikke, at koalaen nu har fået en dødsdom.

- Det betyder, at nu skal vi altså gøre noget! Hvis ikke vi arbejder målrettet for at bevare arten, så uddør den, siger han.

Allerede i maj advarede 'The Australian Koala Foundation' om, at det kunne ske, fordi dyrene dør i en faretruende hurtig rate i dag.

Men selvom skovbrandende har slået mange koalaer ihjel, afviser flere forskere, at arten er funktionel uddød.

- Koalaen er truet i nogle områder af dens habitat, men ikke i andre, siger Diana Fisher, der er forsker i biologi ved Universitetet i Queensland.

1000 døde i brande

Ifølge Deborah Tabart, formand for Australiens Koalafond, er cirka 1000 koalaer døde i skovbrandene.

Tirsdag bød imidlertid på en lille opmuntring, da det lykkedes en forbipasserende at redde en forbrændt koala ud af en brændende skov.

Ifølge en lokal tv-station opdagede en kvinde det forbrændte pungdyr, da den gik over en vej og kravlede op i et træ. Det er normal koala-adfærd at klynge sig ind til en kølig træstamme for at afkøle sig, men det er ikke nok til at klare en alvorlig forbrænding.

Kvinden fik fat i koalaen og fik den overhældt med vand. Den snarrådige kvinde, som ifølge Reuters kun opgav sit navn som Toni, svøbte dyret i sin trøje og kørte af sted med den til et lokalt dyrehospital for koalaer.

Brande har hærget mere end 2200 hektarer skov i netop det område, som er koalaernes primære levested på den australske østkyst.

Koalaer fakta

Koalaer bliver i gennemsnit cirka 10 år gamle.

De sover 18-22 timer i døgnet, fordi det kræver meget energi at fordøje eukalyptusblade, som de lever af. Koalaen dufter af halstabletter, som ofte også indeholder eukalyptus.

Koalaer er asociale og lever alene. Kun en mor og unge lever sammen, indtil ungen kan klare sig selv.

Faktisk er det misvisende at kalde dem bjørne, da koalaen er et pungdyr.

Kilde: Australian Koala Foundation

Risikerer at sulte ihjel

Før de første britiske nybyggere ankom i 1788, skønnes bestanden af koalaer at have været på over ti millioner. I dag er der kun mellem 50.000 og 100.000 tilbage i det sydøstlige hjørne af landet, skriver Reuters.

Tidligere blev koalaen jagtet på grund af dens pels, og den var i 1920'erne tæt på udryddelse.

Selvom koalaen er blevet fredet, har det ikke kunnet standse nedgangen i bestanden.

Koalaen har længe været en presset art, der har haft svære livsvilkår i Australien, fortæller Elizabeth Heather Jakobsen Neilson, der forsker i koalaer og eucalyptus på Københavns Universitet.

- Vi har de seneste år set et faldende antal af koalaer i det fri. Det skyldes blandt andet, at der for eksempel er blevet anlagt veje gennem koalaernes habitat, der betyder, at de har haft svært ved at bevæge sig rundt. Konsekvenser af klimaforandringerne er også blevet tydeligt, siger hun.

Derudover er koalaer også udfordret af, at de er meget kræsne.

De lever udelukkende af eucalyptusblade og tilbringer det meste af deres liv i toppen af eucalyptustræer.

Koalaer, der ikke er bjørne, men pungdyr, er desuden sårbare over for biltrafik og en bakterieinfektion, som kan gøre koalaerne blinde og ufrugtbare.