Nedtrampet natur, et rand af mennesker og en luft fuld af svovl og CO2. Konsekvenserne af vores rejselyst er mange.
At rejse er at leve. Men hvis vi er for mange, der rejser, er det også noget, der ødelægger både naturen og den autentiske oplevelse, vi tager afsted for at finde.
Byer som Barcelona, Amsterdam og Venedig har kæmpet med konsekvenserne af overturisme, og senest har Færøerne indført ’lukkedage’, så naturen og seværdighederne kan få en pause fra de vilde turisthorder.
Men problemerne med overturisme er kun lige begyndt, hvis man spørger Jørgen Ole Bærenholt, der er professor i samfundsgeografi på RUC og forsker i turisme.
- Fremtidens problemer med overturisme er helt klart noget, vi er nødt til at forholde os til nu, siger han.
En trio af konsekvenser
Ifølge Jørgen Ole Bærenholt er der især tre konsekvenser, som følger med en voksende turisme: En dårlig og stressende oplevelse, konkrete ødelæggelser af landskabet og en forhøjet drivhuseffekt.
Det er en stigning på seks procent i forhold til året før.
Det forventes, at udviklingen vil stige med yderligere tre eller fire procent dette år.
De tre ting hænger uløseligt sammen, og derfor er det ikke nok blot at sikre, at stierne på Færøerne eller andre steder bliver vedligeholdt, hvis vi stadig rejser dertil på lavprisbilletter.
- Det skal ikke være et skam-fænomen, hvor vi alle sammen har dårlig samvittighed, når vi rejser. Men vi kan – og bør – tænke over, hvor langt og hvor ofte vi vil flyve, siger han.
Endnu en faktor, vi kan skrue på, hvis vi skal komme overturismen til livs, er vores egen opførsel.
- Overturisme handler også om, hvordan man opfører sig som turist. Der ligger en opgave i at opdrage turister, så det ikke bliver en dårlig oplevelse for både de lokale og andre turister, siger han.
Men hvilke destinationer er i risikozonen for at blive overturismens næste ofre? Se mulige bud i listen herunder.
Destinationer truet af overturisme i fremtiden
Big Sur, Californien, USA
Kysten i Californien, der har sit hyr med turister. Foto: Ezra Shaw / Ritzau Scanpix
Big Sur er et af de mest imponerende naturområder i Californien. Men her kæmper man også mod turismens konsekvenser. Det er især manglen på offentlige toiletter på den sceniske strækning, der er problematisk: Flere lokale klager over, at der er afføring i vejkanten. Et andet problem er, at turisterne laver bål i et område, hvor man er hårdt ramt af skovbrande.
Preikestolen i Norge. Om vinteren er der markant færre turister end om sommeren, hvor folk står i kø på klippen. Foto: Martin Adler / Scanpix Denmark
Den stejle norske klippe 600 meter over Lysefjorden er allerede nu et travlt turistområde. Og det tegner ikke til at forandre sig.
- Man ser jo allerede nu, hvordan folk står i kø for at få lov til at 'være alene' på stedet, siger Jørgen Ole Bærenholt.
Angkor Wat, Cambodia
Solen står op over Angkor Wat - og massevis af turister. Foto: - / Ritzau Scanpix
Angkor Wat-templet i Cambodia er landets mest besøgte turistattraktion, og det begynder det 900 år gamle tempel at lide under: trapperne er slidt ned og glatte af tusindvis af turistfødder. En anden konsekvens er, at området lider af vandmangel efter en lang tørkeperiode, men også fordi hotellerne bruger så meget vand, at det kan mærkes i vandreserverne.
Bygninger, der er på verdensarvslisten, i Bergen. Foto: Eric Piermont / Scanpix Denmark
Bergen kæmper med et af de problemer, som mange nordiske byer, blandt andet København, slås med.
Byrådet har blandt andet besluttet at begrænse det daglige antal af krydstogtskibe, ligesom skibene ikke må have mere end 8000 mennesker ombord.
De seneste syv år er antallet af krydstogtturister, der går i land i norske havne, øget med næsten 1,5 millioner, godt 56 procent, og den mest populære destination er Bergen.
Koralrev, blandt andet Australien og Mexico
Koraller i havet ud for Mexico. Foto: Armando Gasse / Ritzau Scanpix
På verdensplan er mere end en fjerdedel af alle koralrev blevet udtømt i løbet af de seneste 30 år, og de smukke naturformationer under havet er særligt følsomme for overturismen.
Blandt andet har man ved Great Barrier Reef i Australien, verdens største koralrev og en turistmagnet, indført restriktioner, så korallerne ikke forsvinder fuldstændig.
Senest er koraller ved Mexicos Parque Nacional Arrecifes de Cozumel blevet påvirket af forurening fra krydstogtskibe og turisters solcreme, og nu er det forbudt at dykke ved revene.