Udland

Klimaet får Coldplay til at droppe turné

Coldplay vil først tage på turné igen, når bandet har fundet en måde at gøre det på, som ikke påvirker klimaet.

Det britiske rockband Coldplay kommer ikke til at rejse rundt med deres nye album 'Everyday life' af hensyn til klimaet.

I stedet vil bandet bruge de næste par år på at finde ud af, hvordan deres tour kan blive ikke kun bæredygtig, men også til gavn for klimaet. Det skriver BBC.

- Vi skal alle sammen finde ud af den bedste måde at gøre vores job på, siger bandets forsager, Chris Martin, og tilføjer, at Coldplay gerne vil have en positiv indflydelse.

Spiller kun i ét land

Bandet, der blandt andet har lavet hits som 'Yellow', 'Viva la vida' og 'Fix you', har udgivet sit nye album fredag. I stedet for at bruge måneder på rejse verden rundt til koncert efter koncert, som der ellers er tradition for i forbindelse med nye udgivelser, kommer Coldplay kun til at spille to gange.

Det vil foregå i Jordan, og begge koncerter bliver sendt gratis ud på Youtube til fans verden over.

På udgivelsesdagen spiller bandet den første koncert i landets hovedstad, Amman, ved solopgang og den næste ved solnedgang.

Vil afskaffe engangsplastik

Coldplay har eksisteret siden 1996. På deres seneste turné - i 2016 og 2017 - indtog de i alt 122 scener på fem kontinenter.

Og håbet er, at bandet fremadrettet kan give sine fans samme oplevelse - bare i en klimavenlig version. Det bliver svært med transporten, men det er Chris Martins drøm, at Coldplays shows løber af stablen uden engangsplastik og med solen som primær energikilde.

Verdensnaturfonden WWF ser meget positivt på initiativet og mener, at det er fantastisk, at verdenskendte kunstnere står op for klimaet.

- Vi har alle et ansvar for at lede vejen set i lyset af denne klima- og naturkrise. Passivitet er ikke en mulighed, hvis vi vil bevare planeten til fremtidige generationer, siger organisationens chef for klimaforandringer, Gareth Redmond-King.

Solgte hacket musik til fordel for klimaet

Coldplay er ikke det eneste britiske band, der gerne vil sætte klima på dagsordenen.

Radiohead blev i sommer udsat for et hackerangreb og trusler om at få udgivet 18 timers musik, der ikke tidligere har været offentligt, hvis de ikke betalte en løsesum.

I stedet for at betale besluttede bandet at sælge musikken til sine fans og donere overskuddet til klimaaktivisterne i organisationen Extinction Rebellion.