Udland

Storbritannien redder forældreløse børn af IS-krigere ud af Syrien

En kvinde med sit barn i al-Hol-lejren. Der kan være op til 60 britiske børn i lejren. (Arkiv) Delil Souleiman / Ritzau Scanpix

Det er første gang, at Storbritannien evakuerer britiske statsborgere fra Islamisk Stats såkaldte kalifat.

Storbritannien har evakueret et ikke oplyst antal forældreløse børn fra al-Hol-lejren i Syrien. De er alle børn af nu afdøde IS-krigere.

Det er første gang, siden det såkaldte kalifat faldt, at Storbritannien evakuerer britiske statsborgere fra Syrien.

Det skriver flere britiske aviser, heriblandt The Telegraph.

Børnene har mistet deres forældre og ældre søskende i nogle af de sidste luftangreb mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

- Disse uskyldige forældreløse børn skulle aldrig have været blevet udsat for krigens rædsler, siger den britiske udenrigsminister, Dominic Raab.

The Telegraph skriver, at børnene tidligere har boet i Storbritannien.

De forlod landet for fem år siden, og i dag husker de ikke deres tilværelse i Storbritannien.

- Vi har sørget for, at de er kommet hjem, fordi det var det rigtige at gøre. Nu skal de have fred og støtte, så de kan komme tilbage til et normalt liv, siger udenrigsministeren.

Danmark har også evakueret et barn

Storbritannien er ikke eneste europæiske land, der har evakueret børn fra al-Hol-lejren.

Torsdag morgen landede en 11 måneder gammel forældreløs dreng i Københavns Lufthavn, efter hans familie igennem et halvt år havde forsøgt at få ham ud af landet.

- Det er dejligt at se ham. Ord kan ikke beskrive vores følelser, fortalte drengens moster, som TV 2 og Weekendavisen fulgte under turen til Danmark.

Drengens mor er en dansk-somalisk kvinde, der i 2015 rejste fra Danmark til Syrien. I foråret blev hun dræbt i et luftangreb, og siden har drengen befundet sig i den kurdisk-kontrollerede fangelejr.

Et skifte i britisk politik

Evakueringen af de britiske børn markerer et skifte i Storbritanniens syn på evakuering af landets statsborgere fra Syrien.

Tidligere har briterne nægtet at hente egne statsborgere hjem, ligesom britiske IS-krigere har fået frataget deres statsborgerskab i bestræbelserne.

Pres fra USA, der har opfordret sine allierede til at tage ansvar for deres statsborgere i Syrien, kan have medvirket til at børnene er blevet hentet hjem.

På nuværende tidspunkt kan der være op til 60 britiske børn i Syrien, oplyser The Guardian. Det er uvist, hvor mange af børnene der er forældreløse.

Det er ligeledes uvist, om Storbritannien vil fortsætte med at evakuere britiske statsborgere fra Syrien.