Advokat klar til at stævne britisk prins, mens organisationer dropper samarbejde

Prinsen har vist sig for første gang siden tv-interview om forbindelser til pædofilidømt, der er blevet kaldt katastrofalt.

Flere engelske organisationer slår hånden af den engelske prins Andrew efter et tv-interview, hvor prinsen fortalte om sit forhold til den nu afdøde og pædofilidømte finansmand Jeffrey Epstein.

Det skriver flere engelske medier.

Ifølge BBC har organisationer som Huddersfield Universitet, turistorganisationen The Association of Leading Visitor Attractions og Outward Bound Trust – et netværk af skoler, der satser på udendørsundervisning – som de seneste meddelt, at prins Andrew ikke længere er tilknyttet dem.

Prins Andrew ærgrer sig på daglig basis over at have boet ved den afdøde rigmand Jeffrey Epstein, der var dømt for at have sex med en mindreårig. Video: Mads Buur Simonsen

- Universitetet vil gerne udtrykke vores dybeste sympati til alle ofre og deres familier, og vi håber, at de får den nødvendige hjælp, lyder det i en udtalelse fra Huddersfield Universitet.

I samme meddelelse takker universitet prinsen for hans arbejde.

At prinsen blev tvunget til at forlade sin rolle som kansler på universitetet, skyldes blandt andet, at de studerende forlangte, at han skulle trække sig med øjeblikkelig virkning.

Trækker sig fra sin post

Prins Andrew meddelte onsdag, at han trækker sig fra sine officielle pligter som prins i en ”overskuelig fremtid”.

- Det er blevet klart for mig i løbet af de seneste dage, at omstændighederne omkring min forbindelse til Jeffrey Epstein har forstyrret min families arbejde i et stort omfang, lød det fra prinsen.

Dette sker, efter at prinsen er blevet udsat for krads kritik for sine forbindelser til Jeffrey Epstein.

Samtidig har advokater for flere af Epsteins ofre opfordret prins Andrew til at samarbejde.

- Et positivt skridt vil være, hvis han accepterer at blive afhørt af advokaterne, der repræsenterer Jeffrey Epsteins ofre, siger advokaten David Boies, der repræsenterer blandt andre Virginia Giuffre.

Insisterer han på, at han skal stævnes, før han vidner?

Gloria Allred, advokat

Virginia Giuffre - tidligere Virginia Roberts - har anklaget prins Andrew for tre seksuelle overgreb. Overgreb, som prins Andrew nægter har fundet sted.

- Insisterer han på, at han skal stævnes, før han vidner, eller er han villig til at tale med politiet uden at være tvunget til det? spørger advokat Gloria Allred.

Hun repræsenterer en række personer, der anklager Jeffrey Epstein for overgreb.

- Mine klienter, der er ofre for Jeffrey Epstein, talte med politiet uden at være tvunget til det, siger Gloria Allred.

**

Perspektiv

Buckingham Palace meddeler, at prins Andrews løn kommer fra dronningens private økonomi.
Buckingham Palace meddeler, at prins Andrews løn kommer fra dronningens private økonomi. Foto: Facundo Arrizabalaga / Ritzau Scanpix

Hvad sker der med Prins Andrews økonomi?

Ved at have trukket sig fra sine offentlige pligter har Prins Andrews mistet sin adgang til de offentlige budgetter.

Det betyder, at prinsen nu selv skal afholde udgifter for rejser og andre udgifter, skriver BBC.

I april 2018 rejste Prins Andrew på vegne af den britiske regering på et tredages besøg i Bahrain. Prisen var 16.272 pund - godt 242.000 kroner - som blev betalt via den skattefinansierede Sovereign Grant, der afholder udgifterne til kongeliges officielle pligter. Prins Andrew vil nu ikke længere have adgang til Sovereign Grant.

Derudover har prins Andrew fået løn direkte fra dronning Elizabeth. I 2011 fik prinsen 249.000 pund - knap 2,2 millioner kroner. Det er uklart, om betalingerne vil fortsætte. Til BBC oplyser Buckingham Palace, at prins Andrew bliver aflønnet af dronningens private midler.

***

Advokaten Lisa Bloom siger, at hun er villig til at stævne prinsen i Storbritannien, så han er tvunget til at vidne.

I en udtalelse udsendt onsdag sagde prins Andrew, at han er villig til at hjælpe med efterforskningen af Epstein, ”hvis det er nødvendigt”.

Støtte fra ekskone

Prins Andrew blev torsdag fotograferet for første gang efter hans interview i sidste uge, mens han kørte fra sit hjem i Windsor, Berkshire.

Senere samme dag kørte hans ekskone, hertuginden af York, Sarah Ferguson, op til Buckingham Palace.

Sarah Ferguson har i forbindelse med sagen forsvaret sin eksmand ved at kalde ham "en ægte gentleman".