Udland

Spanien sporer placeringen af folks mobiltelefoner - indbyggere frygter overvågningssamfund

Over 17 millioner spanieres færden registreres af staten via oplysninger fra deres mobiltelefoner. Staten afviser, at data bliver misbrugt.

Det nationale spanske statistiske institut, INE, gik mandag i gang med en storstilet registrering af spaniernes færden.

INE ønsker at kortlægge, hvor den spanske befolkning opholder sig om natten, og hvornår og hvordan de tager på arbejde eller i skole. Det skriver blandt andre den spanske avis El Pais.

Til det formål har INE indgået en aftale med de tre største teleudbydere i Spanien, Movistar, Vodafone og Orange, som mod en betaling på i alt 3,7 millioner kroner har indvilliget i at videregive oplysninger om placeringen af deres kunders mobiltelefoner. De tre teleselskaber dækker tilsammen 78,7 procent af det spanske telemarked, svarende til mindst 17,5 millioner ud af de i alt 46,6 millioner spanske borgere.

Formålet med indsamlingen af data er at kortlægge spaniernes færden og ophold både i en almindelig arbejdsuge, i en juledag og i sommerferien.

Hvornår sover spanierne og hvornår kører de på arbejde

Ifølge INE skal oplysningen bruges til at finde ud af, hvordan og hvornår befolkningen tager på arbejde og til uddannelsesinstitutioner, og til hvilke dele af Spanien de rejser på helligdage og i ferier.

Det skal give staten information om, hvordan transport og offentlige tjenester kan forbedres.

Man vil være umulig at identificere, direkte eller indirekte.

Alfredo Cristobal, Direktør i INE

Første del af registreringen finder sted i denne uge fra mandag til torsdag. Næste gang spanierne bliver overvåget er 25. december og igen 20. juli, samt den 15. august. Registreringen af mobiltelefonernes placering vil de pågældende datoer finde sted fra midnat til klokken 6.00 for at finde ud af, hvor befolkningen opholder sig om natten, og igen fra 9.00 til 18.00 for at give staten en ide om, hvornår de tager til og fra arbejde og skole.

Det finder mange spaniere grænseoverskridende.

- Det er et stort samtaleemne i Spanien lige nu, fortæller TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager.

Ingen grund til bekymringer

Det nationale spanske statistiske institut, INE, forsøger at mane til besindighed. På et pressemøde har direktøren i INE, Alfredo Cristobal, forsikret, at indsamlingen af data foregår anonymt.

- Man vil være umulig at identificere, direkte eller indirekte. Ingen personer, ejere eller mobiltelefoner, slog Alfredo Cristobal fast på pressemødet.

De data, som operatørerne vil videregive, er ikke positionelle. Det vil sige, de vil ikke bestå i at give placeringen af den enkelte mobiltelefon, men en sammentælling af ​​hvor mange telefoner der er koblet op til en given mast på et bestemt tidspunkt. På denne måde kolliderer registreringen ikke med loven om databeskyttelse.

INE forklarede, at de i forbindelse med undersøgelsen om spaniernes mobilitet har opdelt landet i 3200 celler, hver med mindst 5000 beboere i hvert område.

Hvis en borger ikke ønsker at lade sin telefons placering registrere, kan de ifølge INE sætte den på flyfunktion, men INE opfordrer til ikke at gøre det.

- Vores mål er ikke at spore personlige oplysninger. Folk bør tænke, at de bidrager til en offentlig tjeneste, lyder det fra vicedirektøren i INE, Antonio Argüeso.

Stoler ikke på forsikringen om anonymitet

Men mange spanierne tror ikke på INE's forsikringer.

- Man skal tænke på, at Spanien er meget anderledes end eksempelvis Danmark, hvor vi er vant til CPR-numre og registrering. Her opfatter mange det som et overgreb på ens frihed, som spanierne vægter meget højt. Og rigtig mange har ikke tiltro til det nationale spanske statistiske institut, INE, fortæller TV 2 sJeppe Krogager.

- De mener, at INE bliver brugt politisk af de skiftende regeringer, og de forstår ikke, hvorfor den siddende socialdemokratiske regering pludselig er interesseret i deres færden.

Sluk telefonen

Indsamlingen af telefonbrugernes data har fået mange spaniere til at frygte, at det er første skridt mod et Big-Brother-samfund, hvor staten har styr på den enkelte borgers bevægelser.

På de sociale medier kan man læse mange opslag, hvor spaniere ikke tror, det hjælper at sætte sin telefon på flytilstand, da det ikke er satellitter, men sendemaster, der registrerer telefonens placering.

Ifølge avisen El Mundo tilbyder teleselskaberne Vodafone og Orange deres kunder, at de kan skrive til dem og frabede sig registrering af ens mobiltelefons placering, men Movistars kunder får ikke tilbudt den mulighed.

Den eneste helt sikre måde at undgå at blive registreret på er at holde sin telefon slukket de pågældende dage.