Se billederne - her forbereder studerende i Hongkong sig på deres sidste kamp

Politiet i den kinesiske østat afviser, at de vil storme byens polytekniske universitet, hvor studerende har forskanset sig.

Hongkongs polytekniske universitet bærer præg af, at studerende og byens politi siden søndag har kæmpet om hver eneste centimeter.

De studerende har barrikaderet hovedindgangen med blandt andet stole, og flere steder vidner sorte mærker på fliserne om, at de studerende har brugt hjemmelavede molotovcocktails mod politiet.

Det samme gør de mange vogne, hvor benzinbomberne står side om side klar til at blive antændt og kastet.

- De har været så klar til kampen mod politiet, siger TV 2s korrespondent, Rasmus Tantholdt. Sammen med sin faste fotograf har han som en af de eneste journalister i verden fået adgang til universitetet.

Kasser med hjemmelavede molotovcocktails står flere steder på universitetets område.
Kasser med hjemmelavede molotovcocktails står flere steder på universitetets område. Foto: TV 2
De studerende bruger også brosten i deres kamp mod politiet.
De studerende bruger også brosten i deres kamp mod politiet. Foto: TV 2

For få dage siden var universitetet fyldt med kampberedte studerende. I dag er kun omkring 50-100 tilbage, mens mere end 1000 er blevet anholdt. Andre er flygtet.

"Jeg kan ikke gå herfra på nogen måde"

De tilbageblevne er ved at løbe tør for mad.

- Jeg kan ikke bare gå herfra. Jeg kan ikke gå herfra på nogen måde, siger en studerende til TV 2. Han sidder i en beskidt gang med en kasket solidt plantet på hovedet og en maske for mund og næse.

En ung studerende er bange for at forlade universitetet. Han frygter at blive anholdt.
En ung studerende er bange for at forlade universitetet. Han frygter at blive anholdt. Foto: TV 2

Universitetets gymnastiksal vidner om, at der er tyndet ud blandt de studerende. Salen flyder med skrald og forladte sovepladser.

- Selvom vi er trætte, så kan jeg for mit eget vedkommende sige, at jeg fortsat er lige så fast besluttet, siger en anden studerende, hvis hoved er dækket af hætten på en trøje. Kun øjnene er synlige. Resten er dækket af et tørklæde. Genkender politiet TV 2s kilder, kan det få alvorlige følger for de studerende.

De studerende dækker deres ansigt under interviews med TV 2. Bliver de genkendt af politiet, kan det få alvorlige følger.
De studerende dækker deres ansigt under interviews med TV 2. Bliver de genkendt af politiet, kan det få alvorlige følger. Foto: TV 2

Bange for at blive tæsket

Hongkongs politi meldte tidligere onsdag ud, at betjentene ikke vil storme universitetet.

Det løfte giver de to studerende ikke meget for.

- Jeg er bange for, at politiet stormer ind og tæsker os, siger den studerende med kasketten.

I gymnastiksalen lyder samme toner:

- Vi ønsker ikke at stoppe sammen med alle de andre, for vi tror ikke på regeringen og politiet, når de siger, at de vil vise os barmhjertighed og skånsel, hvis vi overgiver os.

**

Perspektiv

Uroligheder i Hongkong.
Uroligheder i Hongkong. Foto: Adnan Abidi / Ritzau Scanpix

Lovforslag startede urolighederne

Uroen i Hongkong begyndte i juni som følge af et kontroversielt lovforslag om udlevering af borgere fra Hongkong til Kina. Indbyggere i Hongkong frygtede, at loven ville blive til at straffe politiske fanger, og efter voldsomme demonstrationer i løbet af sommeren blev lovforslaget i september trukket tilbage.

Kina og Storbritannien enedes i 1984 om fælleserklæringen Sino-British Joint Declaration. Aftalen sikrer territoriets unikke karakter, herunder politiske og økonomiske frihedsrettigheder, som strider imod det kommunistiske system, der gælder i resten af Kina. Med andre ord: Ét land, to systemer-konceptet.

Sino-British Joint Declaration gav kineserne Hongkong tilbage i 1997, hvor Hongkong overgik fra at være en britisk kronkoloni til at være en særlig, administrativ region i Kina.

***