Prins Andrew trækker sig: - Største skandale siden Charles og Diana

Sagen om den amerikanske rigmand, Jeffrey Epstein, der blev sigtet for menneskehandel, har belastet det britiske kongehus, skriver prinsen.

Storbritanniens prins Andrew er blevet frataget sine officielle forpligtelser i kongehuset.

Det skriver det britiske kongehus i en pressemeddelelse onsdag aften.

Ifølge pressemeddelelsen er det prins Andrew selv, der har bedt om at blive frataget sine forpligtelser, hvilket dronning Elizabeth har efterkommet.

Prinsens ønske kommer efter kritik af hans kommentarer i et interview med BBC om hans forbindelse til Jeffrey Epstein.

I en pressemeddelelsen siger prinsen:

- Det er blevet klart for mig i løbet af de seneste dage, at omstændighederne omkring min forbindelse til Jeffrey Epstein har forstyrret min families arbejde i et stort omfang.

Jeffrey Epstein begik selvmord tidligere i år, efter han var blevet sigtet og fængslet for menneskehandel samt for at have sex med mindreårige piger.

Prins Andrew erklærer sig parat til at hjælpe politiet med efterforskning af den belastende sag.

- Hans selvmord har efterladt mange ubesvarede spørgsmål, især for hans ofre, og jeg har dyb sympati med alle, der har været berørt og har brug for en ordentlig afslutning på forløbet, lyder det fra prinsen.

En stor skandale

Ifølge TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen er det "en chokerende udvikling" og den største skandale i det britiske kongehus i mange år.

- Det er den største skandale siden prins Charles og prinsesse Dianas skilsmisse, siger hun.

Charles og Diana blev skilt i 1996, og i den forbindelse udtalte Diana, at "det var svært at være i et ægteskab, når man var tre i det".

I 1997 endte sagaen om Diana og Charles i en tragedie, da Diana omkom i en trafikulykke i Paris.

Denne gang er der ikke tale om en tragedie, men mere en latterliggørelse af kongehuset, vurderer Ulla Terkelsen.

- Det er historien om en mand, der latterliggør sig selv. Og idet han gør det, gør han også kongehuset latterligt, siger hun.

Udnyttede han Epsteins sexslave?

Prins Andrew er tidligere blevet anklaget for at have deltaget i Epsteins sexfester, og en kvinde ved navn Virginia Giuffre hævder, at prins Andrew skulle have forgrebet sig på hende, da hun var 17 år gammel.

Et billede fra 2001 viser prinsen med armen rundt om den dengang unge pige.

Virginia Giuffre hævder, at hun blev holdt som sexslave af Epstein og tvunget til samleje med blandt andre prins Andrew.

Men det afviser prinsen i interviewet med BBC.

Virginia Giuffre har været meget specifik i sin beskrivelse af den aften, hvor prins Andrew skulle have forgrebet sig på hende. De to skulle blandt andet have danset, og prinsen skulle have svedt voldsomt.

Men også det afviser prinsen:

- Der er et mindre problem med svedafsondringen. For jeg har en besynderlig lidelse. Jeg kunne ikke svede på daværende tidspunkt. Hvordan var det nu? Jo, jeg svedte ikke dengang, fordi jeg havde fået en såkaldt overdosis af adrenalin under Falklandskrigen, da jeg blev beskudt. Og det var stort set umuligt for mig at svede, siger prins Andrew.

Katastrofalt interview

Flere kommunikationseksperter og kommentatorer betragter interviewet som decideret "katastrofalt".

De mener blandt andet, at prins Andrews forklaringer viser mangel på dømmekraft.

Den udlægning er Ulla Terkelsen enig i.

- Han viste ingen empati. Han stod fast på, at han ikke havde gjort noget forkert. Han viste, at han var ude af kontakt med omverdenen, siger hun.

Kilder i kongefamilien har fortalt til Sunday Times, at interviewet har skabt alvorlige bekymringer på Buckingham Palace.

Peter Hunt, en tidligere royal reporter for BBC, kalder interviewet for "den seneste indikation på de tiltagende dårligdomme, der præger kongefamilien".

Prins Andrew er nummer otte i tronfølgen i det britiske kongehus.