USA's støtte til bosættelser er 'dårligt nyt' for fredsprocessen, siger dansk udenrigsminister

USA's udmelding kan få andre lande til at følge trop, siger TV 2s Mellemøstkorrespondent Benjamin Kürstein.

USA's beslutning om at støtte Israels bosættelser på Vestbredden svækker udsigterne til en snarlig genoptagelse af meningsfulde fredsforhandlinger.

USA vender folkeretten ryggen og lukker op for ekstremisme, terror, vold og blodsudgydelser

Den Palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat

Det mener den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

- Den amerikanske udmelding er desværre dårligt nyt for fredsprocessen, siger ministeren.

De israelske bosættelser blev etableret i kølvandet på seksdageskrigen i 1967, og siden da har de været et omstridt emne, der har ført til sammenstød mellem israelere og palæstinensere.

USA's kursskifte blev annonceret mandag aften dansk tid af USA's udenrigsminister, Mike Pompeo.

- Etablering af civile israelske bosættelser er ikke i sig selv uforenelig med international lov, lød det fra ministeren.

Israel: En historisk dag

USA's nye politik får rosende ord med på vejen fra Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, der mener, at det er en historisk dag for Israels borgere.

Udmeldingen er et opgør med den vurdering, som det amerikanske udenrigsministerium foretog i 1978. Her blev det slået fast, at Israels bosættelser på den besatte Vestbred ikke er i overensstemmelse med folkeretten.

USA's nye politik får rosende ord med på vejen fra Israels premierminister, Benjamin Netanyahu:

- Dette er en historisk dag og et flot resultat af vores politik. Efter præsident Trump anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad - samt vores suverænitet over Golanhøjderne - har USA's regering stedt løgnen om, at bosættelserne er ulovlige, til hvile.

Fordømmer USA's beslutning

Den Palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, fordømmer USA's beslutning om at støtte Israels bosættelser på Vestbredden.

Den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, fordømmer USA's beslutning.

- USA vender folkeretten ryggen og lukker op for ekstremisme, terror, vold og blodsudgydelser. De tvinger folk til at tro, at problemerne kun kan løses med vold, siger han.

USA's udmelding kan få andre lande til at følge trop, siger TV 2s Mellemøstkorrespondent Benjamin Kürstein.

- Det, vi så, da USA anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad og rykkede deres ambassade dertil, var, at en række andre lande valgte at følge trop. Det kan man også godt forestille sig vil ske efter den her udmelding.

Jordans udenrigsminister, Ayman Safadi, advarer om, at USA's ændrede holdning vil få "farlige konsekvenser" for håbet om at genoplive fredsprocessen.