Udland

Sverige dropper voldtægtssag mod Julian Assange

Julian Assange blev sigtet for voldtægt i 2010.

Den svenske anklagemyndighed dropper efterforskningen af en ni år gammel voldtægtssag mod WikiLeaks-stifteren Julian Assange.

Det har vicestatsanklager Eva-Marie Persson netop fortalt på et pressemøde.

- Vi finder ikke, at beviserne har været tilstrækkelige. Og når det ikke er tilfældet, skal det besluttes, at sagen ikke fortsætter, siger Eva-Marie Persson.

Assange blev i august 2010 sigtet for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

For gamle beviser

Ifølge anklagemyndigheden er beviserne svækket, fordi der er gået så lang tid.

- Jeg vil gerne påpege, at sagsøgeren har efterladt en troværdig og pålidelig historie. Hendes erklæring er klar, lang og detaljeret. Men alt i alt tror jeg, at bevistilstanden er svækket på en sådan måde, at der ikke længere er nogen grund til at fortsætte efterforskningen, siger Eva-Marie Persson i en pressemeddelelse.

Den svenske sag mod Assange blev henlagt i 2017. Men i maj 2019 oplyste den svenske anklagemyndighed, at de ville forsøge at få Julian Assange udleveret til retsforfølgelse.

Nu er de planer altså droppet.

For selvom der siden siden maj er blevet udført adskillige efterforskningstiltag - herunder flere afhøringer - har den ikke været grundlag for at rejse tiltale, lyder det i pressemeddelelsen.

Anklaget for at offentliggøre fortrolige dokumenter

Julian Assange blev i 2010 sigtet for de to forhold.

Siden søgte han tilflugt på Ecuadors ambassade i London, hvor han opholdt sig mellem 19. juni 2012 og 11. april 2019. Selvom det blev besluttet, at han skulle udleveres til Sverige, valgte den svenske anklager at droppe efterforskningen, da denne ikke mente, at der var grundlag for at komme videre med sagen.

Men da Assange forlod Ecuadors ambassade i foråret 2019 valgte anklageren at forsøge igen, inden planerne nu for alvor er droppet.

Assange er i USA anklaget for gennem WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak. Ifølge justitsministeriet har Assange forbrudt sig mod loven om spionage.

Desuden er han sigtet for at have hjulpet den tidligere amerikanske efterretningsofficer og whistleblower Chelsea Manning med at skaffe fortrolig information.