Udland

Overhørte omstridt telefonsamtale med Trump: - Har aldrig hørt noget lignende

David Holmes skal vidne for åbne døre på torsdag. Yara Nardi / Ritzau Scanpix

De offentlige høringer i rigsretsprocessen mod Trump er i fuld gang. I denne uge skal ni nye vidner afhøres.

En omstridt telefonsamtale mellem præsident Trump og USA’s EU-ambassadør, Gordon Sondland, spiller en central rolle i de rigsretshøringer i den såkaldte Ukrainesag, der finder sted i disse uger.

Det var en ekstrem oplevelse i min udenrigstjeneste. Jeg har aldrig oplevet noget lignende

David Holmes

En ansat på den amerikanske ambassade i Ukraine overhørte samtalen på en restaurant i hovedstaden Kiev.

Det skriver CNN.

Hvad er Ukrainesagen?

Det amerikanske oppositionsparti, Demokraterne, anklager præsident Donald Trump for groft magtmisbrug.

Anklagen går på, at Trump og hans embedsmænd har tilbageholdt militærstøtte for 400 millioner dollars til Ukraine for at presse den ukrainske regering til at finde snavs på Hunter Biden, der er søn af den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden.

Mens Joe Biden var vicepræsident under Obama, fik Hunter Biden en velbetalt plads i bestyrelsen for den ukrainske gasvirksomhed Burisma, der blev efterforsket for korruption.

Undersøgelsen blev pludseligt lukket, og det ville Trump gå efter i sømmene.

Fredag i sidste uge vidnede den ansatte ved navn David Holmes så i Repræsentanternes Hus for lukkede døre, men først mandag blev en udskrift af hans forklaring offentliggjort.

- Det var en ekstrem oplevelse i min udenrigstjeneste. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. At nogen ringer til præsidenten fra en mobiltelefon på en restaurant – og har en samtale med et så farverigt og løssluppet sprog, sagde Holmes under sin afhøring.

Lyn-analyse

David Holmes' vidneforklaring øger presset på Trumps EU-ambassadør, Gordon Sondland. Ambassadøren er Demokraternes kronvidne og skal vidne onsdag, fordi han har førstehåndsviden om de episoder, der er centrum for Ukrainesagen. Men rykker det? De fleste amerikanere har for længst valgt side i sagen afhængigt af deres politiske tilhørsforhold. Det store flertal mener, at Trumps ageren i Ukrainesagen har været ”forkert”. Men det betyder ikke, at et stort flertal i befolkningen også mener, at præsidenten bør afsættes af den grund. Det er tvivlsomt, om Demokraterne kan få ændret den dynamik.

Misbrugte Trump sit embede?

Det altafgørende spørgsmål i Ukrainesagen er, om Trump misbrugte sin magt og begik en alvorlig forbrydelse, da han i sommer ringede til sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskij og bad ham undersøge den potentielle demokratiske modstander til præsidentvalget, Joe Bidens søn.

Det skete nemlig, samtidig med at Det Hvide Hus tilbageholdt militærbistand til Ukraine.

Demokraterne mener, at Trumps administration brugte militærbistanden til at presse Ukraines præsident til at ”finde smuds” på Biden-familien. Derfor har de nu indledt en rigsretsundersøgelse mod præsidenten.

I sit vidneudsagn i sidste uge fortalte David Holmes desuden, at Sondland i telefonsamtalen havde sagt, at den ukrainske præsident var vild med Trump – "he loves your ass", havde Sondland sagt til Trump.

Skal genafhøres i denne uge

David Holmes fortalte også Repræsentanternes Hus, at han var af den overbevisning, at præsident Trumps administration frigav militærbistanden til Ukraine, efter at præsident Zelenskij havde lovet at give et interview til CNN, hvor han ville bekendtgøre, at Ukraine ville indlede en undersøgelse af Joe Bidens familie.

David Holmes vil blive genafhørt for åbne døre i Repræsentanternes Hus på torsdag. I alt skal ni personer afhøres i denne uge i rigsretshøringen - onsdag gælder det EU-ambassadør Gordon Sondland.

Rigsretsprocessen mod Donald Trump gik onsdag i sidste uge ind i en ny fase, da de første offentlige høringer blev sendt på direkte tv.

Her refererede USA’s topdiplomat i Ukraine, Bill Taylor, også til samtalen mellem Sondland og Trump. Efterfølgende skulle Sondland have fortalt Taylor, at præsident Trump havde større interesse i at finde smuds på Biden, end han havde i selve Ukraine.

- Trump gik mere op i undersøgelserne af Biden, sagde Taylor blandt andet.

Fra republikansk side er der hård kritik af den rigsretsundersøgelse, demokraterne har sat i gang.

Det er en "smædekampagne" og en "tv-transmitteret teaterforestilling", sagde republikaneren Devin Nunes ved indledningen af de offentlige høringer onsdag.