Udland

Flygter fra politiet gennem kloakker og fra broer - 600 demonstranter har overgivet sig

200 mindreårige fik ifølge myndighederne efter registrering af deres navn lov til at forlade stedet. Alle andre blev anholdt.

Mens omkring 600 demonstranter med hjælp fra forhandlere tidligt tirsdag morgen lokal tid overgav sig til politiet i Hongkong, opholder omkring 100 studerende sig stadig på det polytekniske universitet i Hongkong.

Det skriver flere udenlandske medier, herunder CNN og The Guardian.

Det sker, efter at voldsomme sammenstød mandag brød ud mellem demonstranter og politi med gadekampe flere steder i byen til følge. Kampene var de voldsommeste, siden demonstrationerne i bystaten brød ud i juni.

TV 2 fulgte situationen live. Det kan du læse mere om her.

En af de demonstranter, der fortsat befinder sig på universitetet, oplyser, at de vil tage kampen mod politiet op:

- Jeg er faktisk ret bange og nervøs, for politiet er overalt på universitetet (...). Måske dør jeg eller bliver anholdt i dag, men vi vil prøve at kæmpe og ikke lade politiet slå os igen, siger en maskeret demonstrant.

Ifølge TV 2s reporter i Hongkong, Patrick Pape Pedersen, trækker det tirsdag ved 13-tiden lokal tid igen op til demonstrationer i gaderne.

Alle mindreårige fik lov til at gå

Af de 600 demonstranter, der overgav sig til politiet, var en del mindreårige. De fik ifølge myndighederne i Hongkong lov til at forlade stedet efter at være blevet registreret med deres navn. Ifølge den politiske leder i Hongkong, Carrie Lam, er der tale om cirka 200, skriver The Guardian.

Myndighederne har imidlertid understreget, at de mindreårige fortsat kan blive retsforfulgt for deres handlinger.

Alle over 18 år blev derimod anholdt på stedet. Det samme var tilfældet for de mange demonstranter, der mandag forsøgte at flygte fra universitetsområdet af frygt for at blive sigtet for at være oprører. Det kan føre til en fængselsstraf på op til ti år.

Flygtede fra bro

Det polytekniske universitet har siden lørdag været barrikaderet af demonstranter, men mandag brød politiet igennem barrikaderne og belejrede universitetet uden at give mulighed for, at de studerende kunne forlade området uden at blive anholdt.

Det fik natten til tirsdag demonstranter til at kaste sig ud i en hæsblæsende flugt, hvor de blandt andet firede sig ned fra en vejbro. Nedenfor stod andre demonstranter klar til at køre dem væk på motorcykler og scootere. Andre igen forsøgte at flygte gennem kloakken.

Alt imens politiet affyrede tåregas og gummikugler mod de flygtende demonstranter.

Politiet lukkede efterfølgende flugtvejen fra vejbroen.

Demonstranter firer sig ned fra en vejbro for at komme væk fra universitetsområdet. Andre demonstranter kørte dem væk på blandt andet motorcykler.
En demonstrant forsøger at flygte gennem kloakken på universitetsområdet.

Voldsomme kampe mellem demonstranter og politi

Antallet af tilskadekomne under mandagens kampe er endnu uvist, men klokken cirka 21.30 lokal tid – klokken 14.30 dansk tid – lød det fra myndighederne i Hongkong, at mindst 66 personer i løbet af dagen havde modtaget behandlinger på hospitaler i Hongkong.

På billeder kan man desuden se, at der mandag aften lokal tid blev båret tilskadekomne demonstranter ud fra universitetsområdet.

Det sker, efter at kampene eskalerede voldsomt. Demonstranterne brugte molotovcocktails, bue og pil samt hjemmelavede napalm-lignende bomber, ligesom der blev kastet brosten med katapult. Omvendt brugte politiet tåregas, gummikugler, peberspray og vandkanoner mod demonstranterne.

En demonstrant fra det polytekniske universitet modtager lægehjælp.
Mandag aften lokal tid var der tusindvis af fredelige demonstranter på gaden i Hongkong. Her blokerede de en vej.
Et område på det polytekniske universitet, hvor demonstranterne fremstillede molotovcocktails.

Politiet oplyste desuden mandag, at myndighederne to gange som advarsel havde skudt med skarpt i situationer, hvor en politibetjent ifølge myndighederne blev trængt op i en krog, og hvor ambulancefolk følte sig truet, da de forsøgte at behandle en demonstrant.

Demonstranter har fremsat fem krav

Mandag blev et forbud med maskering i bystaten omstødt af højesteret. Det fik Kina til at reagere ved at fordømme beslutningen med argumentet om, at Kina er den eneste myndighed, der kan dømme på det konstitutionelle område i Hongkong.

Tvisten udgør kernen i den aktuelle situation i Hongkong, fordi demonstranterne frygter, at Hongkongs friheder, herunder domstolenes uafhængighed, langsomt bliver overdraget til Kina.

Demonstrationerne i Hongkong startede i juni netop som følge af et lovforslag om udlevering af borgere fra Hongkong til Kina. Indbyggere i Hongkong frygtede, at loven ville medføre, at det blev muligt for Kina at straffe politiske fanger. Men selv om lovforslaget blev trukket tilbage i september, fortsatte demonstrationerne.

Siden har demonstranterne fremsat fem krav, herunder blandt andet at Carrie Lam skal gå af, og at demonstranterne ikke skal kaldes oprørere.