Brexit

Efter højesteretsdom: Nu møder Boris Johnson sin udfordrer mand-til-mand

Den britiske premierminister vil gerne have det kommende parlamentsvalg til at handle om Brexit. Men Labour vil hellere tale om rige og fattige.

I aften skal den britiske premierminister Boris Johnson og oppositionslederen fra Labour Jeremy Corbyn mødes ansigt til ansigt i en valgdebat på tv før parlamentsvalget i december.

I dag har de to kandidater haft travlt med at forberede sig.

Boris Johnson har været en tur i bokseringen til ære for fotograferne, mens Jeremy Corbyn har ladet fotografer dokumentere, at han fik hår og skæg studset.

Væk fra mediernes søgelys har begge forberedt sig intenst med deres rådgivere, så de er klar til ethvert spørgsmål, der måtte blive stillet.

Men det var faktisk først i går den britiske Højesteret tillod, at debatten mellem de to overhovedet blev til noget.

De mindre partier i britisk politik er nemlig rasende over, at tv-stationen ITV har valgt at indsnævre valgdebatten til at være et opgør mellem de to premierminister-kandidater, og havde bedt Højesteret om hjælp.

Men forgæves.

I går afgjorde Højesteret, at man ikke på den måde kan blande sig i en privat tv-stations beslutninger.

Labour har problem med Brexit

Begge kandidater har meget på spil før aftenens debat.

Boris Johnson vil helst have debatten til at handle om det helt store spørgsmål i britisk politik, nemlig Brexit.

- Noget af det, han har turneret land og rige rundt med er, at han allerede har lavet en Brexit-aftale, der er klar til at blive vedtaget. Jeremy Corbyn har en ide om at skulle genforhandle en aftale og derefter sende den til folkeafstemning i Storbritannien. Det er uklart, og det er faktisk en af grundene til, at han ikke er specielt populær, fordi han har haft så meget uld i mund i hele Brexit-snakken, siger TV 2’s korrespondent i Storbritannien Divya Das.

'Milliardærernes parti'

Labour vil gerne have debatten til at handle om andre emner, og meget gerne spørgsmålet om den klassiske fordelingspolitik. Labour forsøger at stemple De Konservative som ’milliardærernes parti’.

En opgørelse viser, at hver tredje af landets 151 rigeste mennesker har doneret store beløb til De Konservative – i alt 52 millioner pund (næsten en halv milliard kroner) i løbet af de seneste 14 år. Til gengæld har landets allerrigeste fået skattelettelser for omkring 100 milliarder pund, siger Labour.

- Det er perverst, at disse milliardærer kan købe sig til skattelettelser og adgang til det konservative parti, siger Labours skygge-finansminister John McDonnell til BBC.

Jeremy Corbyn og Boris Johnson sammen om at hylde de faldne fra Storbritanniens krige tidligere på måneden.

Han meddelte i dag, at Labour – hvis de får regeringsmagten – vil vride armen om på landets store firmaer for at få dem til at bidrage til kampen mod klimaforandringerne.

- De selskaber, der ikke gør tilstrækkeligt, vil under en Labour-regering blive fjernet fra børsen i London, sagde John McDonnell.

Boris Johnson har til gengæld gjort ’lov-og-orden’ til det område, hvor vælgerne for alvor vil mærke det, hvis De Konservative vinder valget. Han har lovet at sætte 20.000 flere betjente på gaden og give dem øgede beføjelser til at bekæmpe den bølge af knivstikkerier, der hærger landet.

Corbyn har de bedste odds

De britiske bookmakere, der sætter odds på alt, har på forhånd vurderet, at Jeremy Corbyn har bedst chance for at vinde aftenens debat.

De Konservative siger da også på forhånd, at de frygter, det kan ske. Jeremy Corbyn er nemlig ’underdog’ overfor den siddende premierminister og langt bagud i meningsmålingerne. Og så kan man næsten kun overraske positivt, lyder den konservative analyse.

- Corbyn behøver bare at dukke op for at gøre et bedre indtryk end folk forventer af ham, som en højtstående konservativ udtrykker det overfor avisen The Sun.

Debatten starter i aften klokken 21:00 dansk tid og varer en time. Du kan følge den live her.