Udland

Danske virksomheder lider under Hongkong-uro - kan være dyrt at trodse Kina, siger ekspert

Danske virksomheder er tilbageholdende med at udtale sig om situationen i Hongkong, fordi de er bange for konsekvenserne, mener kinaekspert.

De langvarige uroligheder i Hongkong har ikke kun fået konsekvenser for lokalbefolkningen, men også de mange danske erhvervsdrivende i området.

Dog er det kun lykkes TV 2 at få ganske få af dem i tale - herunder smykkekæden Pandora, der har 28 butikker i regionen.

Her har urolighederne talt sit tydelig sprog.

Forretningen i landet er faldet med omkring 50 procent, fortæller Pandoras chef for Asia Pacific, Kenneth Madsen.

- Ved en naturkatastrofe skal der ryddes op, og så kommer man videre. Her har vi en konflikt, vi ikke umiddelbart kan se en ende på. Og det betyder, at man som virksomhed skal være ekstremt fleksibel, siger han til TV 2.

Ifølge Kenneth Madsen er butikkerne nødt til fra time til time at vurdere, om det er sikkert at holde åbent. Og det sætter dem i en svær situation, lyder det.

- Det er vanskeligt at planlægge fremad, for vi ved ikke om konflikten slutter i næste uge, eller om den går langt ind i 2020, siger han.

Virksomhederne lider

Sidste år sendte danske virksomheder varer med en samlet værdi på omtrent 5 milliarder kroner af sted til Hongkong, og der er danske investeringer for over 17 milliarder i regionen.

TV 2 har tirsdag forsøgt at få interview med Arla, Carlsberg, B&O, LEGO, ECCO og Dansk Erhverv om situationen i Hongkong, men uden held.

Og det overrasker ikke kinaekspert Christina Boutrup, at mange af virksomhederne ikke ønsker at udtale sig om urolighederne.

- Der er ingen tvivl om, at de er bange for at træde den kinesiske regering over tæerne. Det har vist sig at være dyrt, siger hun.

Ifølge kinaeksperten er protesterne i Hongkong et ømtåleligt emne set i kinesisk kontekst. Og hvis man er en dansk virksomhed med økonomisk interesse i Kina, der stiller sig op og taler om urolighederne i Hongkong, kan det give problemer, hvis det bliver misforstået, lyder det.

- Det har vist sig gang på gang. Men der er ingen tvivl om, at virksomhederne lider, siger hun.

Perspektiv

De har mærket Kinas vrede

I 2013 truede Kina med at trække deres pandaer tilbage fra Østrig, efter landets kansler havde mødtes med Dalai Lama, der ifølge den kinesiske regering er en ulv i munkeklæder.

Alene i oktober i år har der også været flere eksempler. Den unge esportspiller Chung ’Blitzchung’ Ng Wai blevet lukket ned under et live interview og smidt ud af en stor turnering i det digitale kortspil Hearthstone, efter at have erklæret sin støtte til Hongkong.

En sportsdirektør for NBA-holdet Houston Rockets fik det kinesiske tv-netværk CCTV til at boykotte basketholdets kampe og kinesiske virksomheder til at trække deres støtte til basketligaen, efter han udtrykte sin støtte til demonstranterne på twitter.

Og i samme periode er South Park forsvundet fra kinesisk internet efter i et afsnit at have kritiseret Kinas indflydelse på filmbranchen i USA.

Forholder sig neutrale

Hos Pandora medgiver man også, at det er af stor betydning, at der snart kommer en løsning, da Hongkong har været og fortsat er et stort marked for smykkevirksomheden.

- Vi har vores regionskontor i Hongkong, der repræsenterer hele Asien og Stillehavsområdet. Derfor er det meget, meget strategisk vigtigt, at Hongkong forhåbentlig kommer tilbage på god fod, så vi kan komme tilbage og drive noget forretning, siger han.

Men indtil da fokuserer Pandora på medarbejdernes sikkerhed og blander sig ikke ellers i urolighederne.

- Vi driver forretninger i Hongkong, Kina og Taiwan. Så vi bliver nødt til at holde os neutrale, siger Kenneth Madsen.

4500 anholdt

Den tidligere britiske koloni Hongkong har omkring 7,3 millioner indbyggere, og siden tilbageførslen til Kina i 1997 har regionen været delvist selvstyrende efter devisen 'ét land, to systemer'.

Konflikten, der begyndte for næsten seks måneder siden, tager sit udspring i en udleveringslov, der skulle gøre det lovligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina.

Men indbyggerne så det som et slag mod de frihedsrettigheder, som de har nydt godt af i Hongkong i mange år. Og selvom regionens politiske leder, Carrie Lam, efterfølgende trak forslaget tilbage, har det ikke lagt en dæmper på protesterne.

Indtil videre er 4500 mennesker blevet anholdt.