Udland

TV 2-fotograf fik genstand i hovedet på direkte tv

Fotografen måtte sys på et hospital i Hongkong, hvor situationen er ekstremt tilspidset.

Nogle af de mest voldsomme demonstrationer er lige nu i gang i Hongkong, siden uroen startede i bystaten i juni.

Flere mennesker er kommet til skade efter sammenstød mellem politi og demonstranter. TV 2s udsendte korrespondent Rasmus Tantholdt betegner Hongkong som "en krigszone".

Mandag mærkede hans faste makker - fotograf Anders Bach - urolighederne på egen krop under en direkte gennemstilling på TV 2 News ved uroligheder nær Hongkongs polytekniske universitet.

Selv om Anders Bach bar en sikkerhedskasket, blev han ramt i panden af en genstand - sandsynligvis en vildfaren tåregasgranat - og drattede øjeblikkeligt om.

Minuttet forinden havde Rasmus Tantholdt givet denne status fra urolighederne:

- Det er et mirakel, hvis ikke der er nogen, der kommer til skade. Jeg har ikke tal på, hvor mange molotovcocktails, der er blevet kastet, og hvor mange gummikugler, peberspray og brosten, der er blevet kastet.

TV 2s Rasmus Tantholdt sekundet inden fotograf Anders Bach bliver ramt af en tåregaspatron.

Syet med fire sting

Anders Bach har det efter omstændighederne godt og er blevet syet med fire sting på et hospital.

Optøjerne i Hongkong

  • Demonstrationerne startede som en protest mod en udleveringslov, der skulle gøre det muligt for storbyens indbyggere at blive udleveret til retsforfølgelse i Kina.
  • Det blev af mange set som et forsøg fra Kinas side på at øge kontrollen med byen, der nyder delvis uafhængighed med en mere demokratisk styreform og uafhængigt retssystem.
  • Selv om loven er blevet droppet af bystyret, er millioner af indbyggere fortsat med at gå på gaden med krav om mere demokrati.

Kilde: Ritzau. 

- Vi var selvfølgelig rystede, for det blødte enormt meget, og det så meget meget voldsomt ud, siger Rasmus Tantholdt.

Korrespondenten understreger, at risikoen, som makkerparret udsætter sig selv for, er hverdag for de mange beboere i Hongkong:

- Vi kommer på et lille visit engang imellem, men mange af de her demonstranter står hver eneste dag i frontlinjen og er en del af alt det her. Nu oplevede vi det så, men heldigvis er Anders Bach i god behold.

Napalm i flasker

Og situationen er ekstremt tilspidset.

Ifølge CNN er nogle demonstranter gået over til at fylde flasker med napalm, som de sender mod politiet. Og hver gang, den ene side tager et nyt middel i brug, gengældes det af den anden.

- Hvis man spørger demonstranterne, bruger politiet alt for hårde midler. Spørger man politiet, er det demonstranterne, der går for hårdt frem, siger Tantholdt.

Politiet har blandt andet benyttet sig af granatkastere, pansrede køretøjer og gummikugler til at få styr på demonstranterne.

Demonstranterne har blandt andet svaret igen med molotovcocktails, bue og pil, fjernstyrede bomber og slangebøsser. I nogle tilfælde har demonstranterne også trukket knive eller kårder - og brugt dem.

Og intet tyder på at uroen stopper lige foreløbig. Demonstranterne har nemlig fem krav, de vil have gennemført - læs mere om dem her.