Udland

Sværd, katapulter og napalm - her er Hongkong-demonstranternes våben

Selv om paraplyen er blevet symbolet på civil ulydighed i Hongkong, bruger demonstranterne også langt mere kreative og dødbringende våben.

Efterhånden som sammenstødene mellem demonstranter og kampklædt politi i Hongkong er eskaleret, er stadigt flere våben blevet taget i brug.

Særligt de studerende, der mandag er forskanset på byens polytekniske universitet, har tyet til alt fra molotovcocktails og knive til katapulter og pile i et forsøg på at holde myndighederne ude.

Her får du et overblik over demonstranternes både kreative og skræmmende arsenal.

Molotovcocktails og napalm

Siden de første sammenstød med kampklædt politi har flere demonstranter svaret igen på tåregasgranater og gummikugler med hjemmelavede brandbomber – også kaldet molotovcocktails.

En demonstrant kaster en molotovcocktail under sammenstød med politiet foran Hongkong Polytechnic University 17. november 2019.

Molotovcocktails er kasteskyts lavet af glasflasker fyldt med en brændbar væske, som omvikles med en brændende klud.

Når bomben rammer, knuses flasken, og væsken antændes.

Men ifølge CNN er nogle demonstranter på Hongkongs polytekniske universitet, PolyU, nu gået over til også at fylde flaskerne med napalm.

En pansret politibil brænder efter at være blevet ramt af molotovcocktails foran Hongkong Polytechnic University 17. november 2019.

Modsat benzin klistrer napalm til kroppen, og afhængigt af ingredienserne kan det brænde i længere tid og være sværere at slukke.

Bue og pil

Et af de seneste våben, demonstranterne har taget i brug i kampen mod kampklædt politi, er bue og pil.

Demonstranter bevæbnet med bue og pil på det polytekniske universitet i Hongkong 14. november 2019.
En demonstrant slipper en brændende pil for at antænde en barrikade på Chinese University of Hongkong 13. november 2019.
Under et angreb på det besatte polytekniske universitet i Hongkong 17. november blev en betjent ramt i benet af en pil.

Politiet i Hongkong er særligt blevet mødt af pile under belejringen af universitetet PolyU.

I nogle tilfælde har demonstranterne omviklet pilene med brændende klude.

Katapulter

Bue og pil er ikke det eneste middelalderlige våben, demonstranterne på PolyU har taget i brug som modsvar til politiets pansrede køretøjer og granatkastere.

Demonstranter skyder efter politistyrker med en hjemmelavet slangebøsse fra et tag på det polytekniske universitet i Hongkong 17. november 2019.

Flere steder på universitetet har de unge demonstranter bygget katapulter og store slangebøsser - blandt andet den, der ses i tweetet her:

Ifølge Hongkongs politi kan de hjemmelavede kastemaskiner sende sten og brandbomber op til 40 meter gennem luften.

Hjemmelavede bomber

Selvom demonstranterne oftest benytter sig af forholdsvis primitive våben, betyder det ikke, at de skyr mere avanceret teknologi.

En robot til bomberydning indsat af Hongkongs politi gør sig klar til at detonere en eventuel bombe i en papkasse efter demonstrationer 2. november 2019.

Allerede for en måned siden kunne New York Times fortælle, at en fjernstyret, hjemmelavet bombe var eksploderet mindre end to meter fra et pansret politikøretøj. Dog kom ingen til skade i eksplosionen.

Det er stadig usikkert, hvilken type sprængstof bomben var lavet af, men billeder af resterne viser flere kredsløb og ledninger.

Mandag viser billeder fra PolyU, at en blå gasflaske med påklistrede metalbolte og møtrikker er stillet frem ved en af universitetets indgange. Det er imidlertid ikke blevet bekræftet, om der er tale om endnu en bombe.

Knive og sværd

Når kasteskyts ikke kan holde Hongkongs kampklædte politi på afstand, bevæbner demonstranterne sig ofte med diverse slagvåben.

Men i nogle tilfælde har de også trukket knive eller kårder - og brugt dem.

En demonstrant har taget en kårde, der normalt bruges til fægtning, med til en demonstration foran Hongkong Polytechnic University 17. november 2019.

Der har været flere tilfælde af knivangreb, og for en måned siden stak en demonstrant en betjent i halsen med "en skarp genstand".

Ifølge myndighederne var betjenten i kritisk tilstand efter angrebet, og to demonstranter blev anholdt på stedet.

Paraplyer

Selvom det er et af de mere harmløse stykker udstyr i demonstranterne arsenal, er almindelige paraplyer alligevel blevet symbolet på de pro-demokratiske demonstrationer i Hongkong.

Demonstranter bruger paraplyer som beskyttelse, mens de forsøger at undslippe det belejrede Hongkong Polytechnic University 18. november 2019.

Demonstranterne bruger dem både som et beskedent skjold mod regn, tåregas og gummekugler – men også til at skjule sig fra byens mange overvågningskameraer.

Demonstranter samles om Lady Liberty-statuen i Hongkongs Chater Garden 6. september 2019. Statuen forestiller en kvindelig demonstrant med hjelm, gasmaske og paraply.

Paraplyen blev allerede et symbol på civil ulydighed under de lignende demonstrationer i 2014, der blev kendt som ’The Umbrella Movement’ – Paraply-bevægelsen.