Prins Andrew får hård kritik efter interview: Som at se en mand i kviksand

Kommunikationseksperter og kommentatorer betragter interviewet som decideret "katastrofalt".

Den engelske Prins Andrew møder hård kritik i flere internationale medier efter et interview, han i weekenden gav til BBC om sin involvering i sagen om Jeffrey Epsteins seksuelle misbrug af unge piger.

Jeg kan ikke huske, at jeg har mødt denne kvinde, overhovedet ikke

Prins Andrew i interview med BBC

Jeffrey Epstein begik selvmord tidligere i år, efter han var blevet fængslet for menneskehandel samt at have sex med mindreårige piger.

Prins Andrew er tidligere blevet anklaget for at have deltaget i Epsteins sexfester, og en kvinde ved navn Virginia Giuffre hævder, at Prins Andrew skulle have forgrebet sig på hende, da hun var 17 år gammel.

Et billede fra 2001 viser prinsen med armen rundt om den dengang unge pige.

Virginia Giuffre hævder, at hun blev holdt som sexslave af Epstein og tvunget til samleje med blandt andre prins Andrew.

Men det afviser prinsen i interviewet med BBC.

På glatis

Interviewet skulle have sat en stopper for de fortsatte historier om prinsen og Epstein. Men imagekonsulent Mark Borkowski mener, at prins Andrew var på glatis.

Borkowski siger, at det var "som at se en mand i kviksand," og at han "aldrig før har set noget så katastrofalt".

Det sagde prins Andrew i omstridt interview

 1. Var på pizza-restaurant

  I interviewet forklarer Prins Andrew blandt andet, at han den aften i marts 2001, hvor han skulle have mødt Virginia Giuffre, slet ikke kan have været der, fordi han var hjemme med sin familie i England efter at have besøgt en Pizza Express-restaurant.

  - Jeg kan ikke huske, at jeg har mødt denne kvinde, overhovedet ikke, siger Andrew i interviewet.

 2. - Jeg var FOR hæderlig

  Prins Andrew uddyber i interviewet, at han overnattede i Epsteins hjem i New York - også efter finansmanden var blevet dømt i en rufferisag i 2008 - fordi "det var et bekvemt sted at overnatte".

  - Men på det tidspunkt følte jeg også, at det var det mest hæderlige og rigtige at gøre, og jeg indrømmer fuldt ud, at min dømmekraft sandsynligvis var farvet af min tendens til at være for hæderlig, men det er nok bare sådan, det er, siger prins Andrew.

 3. - Jeg kunne ikke svede

  Virginia Giuffre har været meget specifik i sin beskrivelse af den aften, hvor prins Andrew skulle have forgrebet sig på hende. De to skulle blandt andet have danset, og prinsen skulle have svedt voldsomt.

  Også det afviser prinsen:

  - Der er et mindre problem med svedafsondringen. For jeg har en besynderlig lidelse. Jeg kunne ikke svede på daværende tidspunkt. Hvordan var det nu? Jo, jeg svedte ikke dengang, fordi jeg havde fået en såkaldt overdosis af adrenalin under Falklandskrigen, da jeg blev beskudt. Og det var stort set umuligt for mig at svede.

 4. Fik efterforsket billede

  Prins Andrew blev i 2001 fotograferet med armen om Virginia Giuffre.

  I interviewet med BBC siger prins Andrew, at han har bestilt en efterforskning af, om fotografiet var en forfalskning.

  Efterforskningen af billedet viste sig dog ikke at være "entydig", som prinsen siger i interviewet med BBC.

Kilder: BBC og The Guardian.

Flere kommunikationseksperter og kommentatorer betragter interviewet som decideret "katastrofalt".

De mener blandt andet, at prins Andrews forklaringer viser mangel på dømmekraft. Desuden viser hans udtalelser ikke empati over for finansmanden Jeffrey Epsteins ofre, lyder kritikken.

Angela Levin, der har skrevet flere bøger om det britiske kongehus, siger til BBC, at det var en dårlig beslutning af prins Andrew at lade sig interviewe om sit forhold til Jeffrey Epstein.

- Desværre er det et tegn på hans arrogance. Han har altid været arrogant. Dronningens motto er, at man ikke skal forklare sig. Jeg tror, hun er flov helt ind i hjertet, siger Angela Levin, der tilføjer, at hun fra mange års erfaring ved, at prinsen ikke lytter til sine presserådgivere.

Ofrenes advokat: - Snak med FBI

Advokaten Gloria Allred, der repræsenterer flere af de kvinder, som siger, de er blevet misbrugt af Jeffrey Epstein, siger efter interviewet, at ”der er så mange sandheder, der mangler at komme frem”.

Hun tilføjer:

- Jeg vil sige dette til prins Andrew: De anklager, som Virginia Giuffre kommer med mod dig, er meget, meget alvorlige. Det eneste rigtige og ærefulde at gøre er, at du utvetydigt siger, at du frivilligt vil snakke med FBI, fordi du ikke har noget at skjule, siger Gloria Allred henvendt til prins Andrew.

Kilder i kongefamilien fortæller til Sunday Times, at interviewet har skabt alvorlige bekymringer på Buckingham Palace.

Peter Hunt, en tidligere royal reporter for BBC, kalder interviewet for "den seneste indikation på de tiltagende dårligdomme, der præger kongefamilien".

Prins Andrew er nummer otte i tronfølgen i det britiske kongehus.