Udland

Nye toner fra USA: Israelske bosættelser er ikke automatisk ulovlige

Israel får ny støtte fra USA, efter amerikanerne tidligere har ændret signaler overfor Jerusalem og Golanhøjderne.

USA betragter ikke længere de israelske bosættelser på Vestbredden som ’automatisk’ i modstrid med international lov.

Det meddelte den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo mandag aften.

Dermed ændrer USA linje i forhold til mange års politik på området. Ifølge Reuters har det amerikanske udenrigsministerium siden 1978 haft den vurdering, at bosættelserne var ’ i modstrid med international lov’.

- Dette skridt betyder ikke, at vi tager stilling til Vestbreddens fremtid. Det overlader vi til forhandlinger mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre, sagde Mike Pompeo.

- Med dagens beslutning anerkender vi kendsgerningerne, som de er. Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retslig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret, ifølge international lov vil ikke skabe fred, sagde han.

Jerusalem og Golan

Det er tredje i gang i Donald Trumps præsidentskab, at USA på den måde har ændret signaler og ’anerkendt situationen som den er’.

I 2017 besluttede Trump at anerkende Jerusalem som Israels legitime hovedstad og flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem. Før det havde USA, ligesom hovedparten af verdens lande, placeret deres ambassade i Tel Aviv.

I marts 2019 anerkendte USA så Israels overherredømme over Golanhøjderne, som Israel har holdt besat siden 1967 og annekterede som israelsk i 1981. De fleste lande i verden betragter stadig Golanhøjderne som besat, syrisk territorium.

Mike Pompeo afviser tanken om, at dagens amerikanske skridt skulle isolere Israel yderligere fra omverdenen.

- Der har ikke været megen støtte til Israel i FN gennem årene. Det er svært at forestille sig mere isolation, sagde han.