Udland

Tantholdt om Hongkong: - Det er ved at blive rigtig, rigtig grimt

Hongkongs politi skruer bissen på og siger nu, at de vil skyde skarpt mod demonstranter, hvis de ikke stopper med at bruge våben.

TV 2s korrespondent i konfliktområder Rasmus Tantholdt er til stede ved en demonstration i Hongkong for at dokumentere den store protestbevægelse, der i månedsvis har domineret gadebilledet.

Han sendte live, mens demonstranter klargjorde molotovcocktails, og politiet affyrede gas.

- Hver gang jeg har været her, er demonstrationerne lige gået et hak op. Det er ved at blive rigtig, rigtig grimt, siger Rasmus Tantholdt.

Han beskriver demonstrationerne som en voldsspiral, hvor demonstranter overdynger politiet med brosten, hvorefter politiet eskalerer ved at tage endnu hårdere metoder som skydevåben og vandkanoner i brug - hvilket får demonstranterne til at blive mere voldelige.

Det resulterer i den eksplosive situation, man har nu, forklarer han.

- Politi truer med - og bruger - skarpe skud. Og vi har set kinesiske soldater i Hongkong, hvilket vi ikke har set før under protesterne. Det er virkelig et kraftigt signal, siger Rasmus Tantholdt, inden han og tusinder andre må bevæge sig væk fra tåregasgranater.

Politiet vil skyde voldelige demonstranter

Hongkongs politi vil skyde mod demonstranterne, hvis de bruger våben, siger en talsmand for politiet. Politiet har af flere omgange skudt mod demonstranterne i forvejen.

Men volden er eskaleret på begge sider, og nu har nogle demonstranter bevæbnet sig med bue og pil udover arsenalet af brandbomber, der længe har været i brug.

Det vil politiet ikke finde sig i, oplyses det i den første konkrete trussel om brug af skydevåben mod demonstrationerne.

Demonstranterne har længe krævet en ny ledelse i regionen, som er det eneste semi-demokratiske område i Kina, men det har kommunistpartiet blankt afvist.

- Kun en kinesisk patriot kan lede Hongkong, forlyder det fra Kina, som har kritiseret demonstranterne.

En fjerdedel af alle i Hongkong demonstrerede

Sortklædte mennesker flyder ud i hver eneste krog af gadebilledet, når Hongkongs voksende Kina-kritiske bevægelse demonstrerer.

En enkel demonstration samlede i juni næsten to millioner mennesker i byens midte. Der bor blot 7,3 millioner i Hongkong.

Demonstranterne blev i stigende grad mere og mere hærdet, som kampene med politiet udviklede sig, og rygter om politibrutalitet spredte sig i bevægelsens mange kredse, hvor man blandt andet mener, at politiet står bag mord og voldtægt af demonstranter.

De omfattende protester i Hongkong har sendt rystelser hele vejen op i toppen af den kinesiske ledelse, som er begyndt at påtale begivenhederne med hårdere toner, end man hidtil har set.

Og nu er politiet begyndt at bevæge sig ind i og omkring Hongkongs store universitetsområder, hvor de har anholdt mange og - i demonstranternes øjne - belejret den akademiske frihed.