Politi beskyldt for at skyde efter ambulance og være skyld i chilensk mands død

Offentlige anklagere i Chile undersøger over 1000 sager, hvor politiet blandt andet anklages for tortur.

Chiles uafhængige menneskerettighedsinstitut vil klage over politibetjentes angivelige medvirken til manddrab.

Anklagen lyder, at betjentene forhindrede ambulancereddere i at nå frem til en person, der fik et hjertetilfælde midt under en demonstration i landet fredag.

Ved at anvende tĂĄregas og skyde med gummikugler samt vandkanoner gjorde betjentene det umuligt for redderne at behandle den 29-ĂĄrige Abel Acuna.

Personen døde kort efter episoden på et hospital i Santiago.

Både ambulancen og redderne blev ramt af projektiler, da de forsøgte at redde Acuna, lyder det fra instituttet.

Foreløbig har mindst 21 mennesker mistet livet under urolighederne.
Foreløbig har mindst 21 mennesker mistet livet under urolighederne. Foto: Goran Tomasevic / Ritzau Scanpix

Ikke en enlig svale

Sagen bliver en del af en bunke på over 1000 andre sager, som for tiden bliver undersøgt af offentlige anklagere i Chile.

Anklagerne mod sikkerhedsstyrkerne lyder på alt fra seksuelle overgreb til tortur. De er blevet mangedoblet i løbet af de seneste uger med protester.

Som svar pĂĄ de seneste ugers vedvarende protester meddelte den chilenske regering og opposition fredag, at man i april vil afholde folkeafstemning om en ny forfatning.
Som svar pĂĄ de seneste ugers vedvarende protester meddelte den chilenske regering og opposition fredag, at man i april vil afholde folkeafstemning om en ny forfatning. Foto: Javier Torres / Ritzau Scanpix

Uroen i Chile begyndte 18. oktober som protester mod prisstigninger pĂĄ metrobilletter i myldretiden.

Det har siden udviklet sig til en bredere protest mod den politiske status quo, høje leveomkostninger og et ønske om et bedre sundheds- og skolevæsen i landet, der ellers regnes blandt Sydamerikas mere velstående.

Afbrændinger, plyndringer og konfrontationer mellem demonstranter og politi har således præget Chile de seneste uger.

Omkring 7000 er blevet anholdt under protester og demonstrationerne i Chile.
Omkring 7000 er blevet anholdt under protester og demonstrationerne i Chile. Foto: Jorge Silva / Ritzau Scanpix

Ingen kommentarer fra chilensk politi

Sergio Micco, direktør for Chiles menneskerettighedsinstitut, kalder lørdag sagen særdeles alvorlig.

Han tilføjer, at der er tale om den sjette sag, hvor politiet har forhindret redderes arbejde, siden demonstrationerne begyndte.

- Der er ikke tale om en isoleret hændelse, siger Micco.

Chiles politi har ikke umiddelbart ønsket at kommentere sagen. Det har tidligere meddelt, at betjentene følger reglerne og er ordentligt oplært i kontrol af optøjer.

**

Perspektiv

Mon Laferte i sin stille protest på den røde løber.
Mon Laferte i sin stille protest på den røde løber. Foto: Danny Moloshok / Ritzau Scanpix

Protest på den røde løber og aflyst fodbold

Det er ikke kun i gaderne, at oprøret trækker opmærksomhed.

Under prisuddelingen Latin Grammy i Las Vegas torsdag kom den populære chilenske sanger Mon Laferte med et opråb om tilstandene i hjemlandet.

På vej op ad den røde løber åbnede den 36-årige musiker sin jakke og blottede sine bryster, hvorpå der var skrevet ordene: ”En Chile torturan violan y matan” – "i Chile torturerer, voldtager og dræber de."

En stille protest mod regeringen og politiet i kølvandet på demonstrationerne, der har kostet mindst 21 mennesker livet.

Tidligere pĂĄ ugen kom det ogsĂĄ frem, at Chiles landshold pĂĄ grund af uroen i landet har valgt at aflyse deres venskabskamp mod Peru senere pĂĄ mĂĄneden.

Kampen skulle være spillet onsdag 20. november i Peru.

***

En sejr for demonstranterne

Som svar pĂĄ de seneste ugers vedvarende protester meddelte den chilenske regering og opposition fredag, at man i april vil afholde folkeafstemning om en ny forfatning.

Den nuværende forfatning har eksisteret siden 1980, hvor den højreorienterede general Augusto Pinochet regerede på brutal vis.

Den er blevet ændret flere gange siden da. Men forfatningen fastlægger ingen statslig forpligtelse til at sørge for uddannelse eller et sundhedsvæsen. Netop disse to områder er centrale i demonstranternes krav til regeringen.

Folkeafstemningen skal finde sted i april 2020.

Uroen i Chile begyndte den 18. oktober som protester mod prisstigninger pĂĄ metrobilletter i myldretiden.  Det har siden udviklet sig til en bredere protest mod den politiske status quo og ulighed i landet.
Uroen i Chile begyndte den 18. oktober som protester mod prisstigninger pĂĄ metrobilletter i myldretiden. Det har siden udviklet sig til en bredere protest mod den politiske status quo og ulighed i landet. Foto: Goran Tomasevic / Ritzau Scanpix