Udland

Østat erklærer undtagelsestilstand efter formodet mæslingeudbrud

Dødsfaldene menes at skyldes udbrud af mæslinger.  Afp / Scanpix Denmark

Mindst seks er døde i forbindelse med mæslinge-epidemien i Samoa, og hovedparten er børn under to år.

Østaten Samoa i Stillehavet har erklæret undtagelsestilstand efter flere dødsfald, som menes at skyldes et udbrud af mæslinger.

Alle skoler er lukket, og myndighederne bestræber sig på at stoppe alle større forsamlinger af mennesker. Det skriver flere udenlandske medier, blandt andre Reuters og The Guardian.

De første meldinger om dødsfald som følge af mæslinger indløb i slutningen af oktober. Det fik regeringen til at erklære en mæslinge-epidemi.

Siden er mindst seks dødsfald blevet sat i forbindelse med udbruddet af mæslinger.

Alle skal vaccineres

Hovedparten af de, der har måttet lade livet, er børn under to år, oplyste landets direktør for sundhedsministeriet, Leausa Take Naseri, i den forgangne uge.

Ingen af børnene var vaccineret mod sygdommen, og regeringen har i weekenden varslet, at alle skal vaccineres, hvis de ikke allerede er det.

I øgruppen er cirka to tredjedele af befolkningen vaccineret. Der bor cirka 200.000 personer i Samoa.

- Som det går lige nu og med den lave grad af dækning (andel vaccinerede, red.), må vi forvente det værste, siger direktøren ifølge Reuters.

Hjælp udefra

Der er dog hjælp på vej til øgruppen. New Zealands udenrigsminister, Winston Peters, lovede fredag at sende 3000 vacciner og 12 sygeplejersker til Samoa for at hjælpe med udbruddet.

- Mæslinger er meget smitsomme, og udbruddet har taget liv i Samoa. Det er i alles interesse at stoppe spredningen, siger han ifølge Reuters.

Øgruppen Tonga, der er omkring 900 kilometer fra Samoa, har også identificeret 251 tilfælde med mæslinger.

I Tonga er 90 procent af befolkningen dog vaccineret, og der er ikke rapporteret om dødsfald relateret til mæslinger.

Det samme gør sig gældende for Amerikansk Samoa, der er nabo til Samoa.