Udland

Obama blander sig i valgkamp - advarer Trumps udfordrere

Ekspræsidenten taler ind i en åbenlys splittelse og panik i Det Demokratiske Parti, mener analytiker.

Et rekordstort felt kæmper fortsat om at blive Demokraternes kandidat til næste års præsidentvalg.

Hidtil har tidligere præsident Barack Obama holdt sig forholdsvis tavs i debatten, men nu blander han sig og kommer med en advarsel til de 18 tilbageværende kandidater.

Demokraterne risikerer nemlig at skræmme vælgere væk, hvis partiet læner sig for langt til venstre, mener Obama.

- Selvom vi er modige i vores visioner, er vi også nødt til at have rodfæste i virkeligheden. Den gennemsnitlige amerikaner mener ikke, at vi er nødt til at rive hele systemet ned for at bygge det op igen, sagde han ifølge New York Times.

Advarslen faldt, da Barack Obama fredag aften deltog ved et fundraising-arrangement for liberale støtter.

Her argumenterede ekspræsidenten for, at den demokratiske kandidat er nødt til at kunne appellere til den store gruppe af midtervælgere, der både kan tælle demokrater, uafhængige og moderate republikanere.

Og alle disse vælgergrupper er ikke drevet af de samme synspunkter, som optræder på "bestemte venstresøgende Twitter-feeds" eller "aktivistfløjen i vores parti", advarer Obama.

Klar hentydning

Selvom Barack Obama ikke rettede sine ord mod en bestemt kandidat eller et bestemt forslag, er det ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster åbenlyst, hvem den tidligere præsident hentyder til.

I det demokratiske felt bliver Bernie Sanders og Elizabeth Warren ofte anset som værende de to mest venstreorienterede kandidater.

- Det er ikke første gang, at vi ser Obama angribe nogen, uden at behøve at nævne dem ved navn. Men det behøver ikke kun blive anset som en kritik, det kan også være hans måde at fortælle eksempelvis Warren, at hun simpelthen bliver nødt til at moderere sig, siger analytikeren.

Obama er klog nok til at vide, at det slipper ud, når han taler ved et offentligt arrangement, og derfor er udtalelserne også interessante i et større perspektiv, mener Mirco Reimer-Elster.

Det er nemlig kulminationen på de seneste ugers udvikling, og ekspræsidenten taler direkte ind i den splittelse, der er i partiet.

Et splittet parti

Det Demokratiske Parti arbejder ud fra to teorier, der kan føre dem til sejr over den siddende præsident, Donald Trump, der stiller op for Republikanerne.

Enten skal man lykkes med en massiv mobilisering af minoriteter og unge, som det lykkedes Obama under sine to valgsejre. Her vil venstresøgende kandidater som Warren og Sanders med henvisning til Hillary Clintons nederlag i 2016 kunne argumentere for, at moderate kandidater ikke kan vinde.

Ellers skal man forsøge at appellere til flest mulige midtervælgere i de afgørende svingstater, så de denne gang stemmer demokratisk i stedet for på Trump.

- Her siger Obama klart, at partiet er nødt til at gå med den sidste af de to muligheder, og det er vand på Joe Bidens mølle. Biden ligger allerede godt i målingerne, men det er lidt af en livline, som Obama her kaster til ham, siger Mirco Reimer-Elster.

Efter han annoncerede sit kandidatur, har Joe Biden flere gange fremhævet sit tætte forhold til Barack Obama fra sin tid som vicepræsident.

Joe Biden var vicepræsident under Barack Obama, men Obama har ikke officielt givet sin støtte til nogen af de demokratiske kandidater frem mod 2020-valget.

Tegn på panik

Diverse meningsmålinger spår Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders og Pete Buttigieg de største chancer for at vinde Demokraternes nominering og for at slå Trump.

Men selvom udskilningsløbet nu burde være i gang, er feltet af kandidater begyndt at vokse igen. Senest kastede den tidligere Massachusetts-guvernør Deval Patrick sit navn ind i kampen, og også milliardæren Michael Bloomberg kan være på vej til at melde sig.

Hillary Clinton har også pustet til spekulationerne om, at hun kunne finde på at melde sig som kandidat igen.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er forklaringen, at der hos Demokraterne er ved at opstå en frygt for, at deres kandidater ikke vil være i stand til at slå Donald Trump.

- Når Obama nu går ud og positionerer sig, kan det derfor også ses ind i den sammenhæng, hvor Demokraterne måske er ved at gå lidt i panik, siger USA-analytikeren.

Demokraternes præsidentkandidat findes gennem en række primærvalg i foråret og udnævnes officielt ved partikonventet i juli. Præsidentvalget i USA afholdes 3. november 2020.