Udland

Lækkede dokumenter afslører overgreb på religiøse mindretal i Kina

Ifølge FN sidder flere end en million mennesker i såkaldte genopdragelses-lejre i Xinjiang-provinsen i Kina.

Centralregeringen i Beijing slår hårdt ned på minoritetsgrupper i den autonome Xinjiang-provins i Kina. Det viser lækkede dokumenter, som avisen New York Times er i besiddelse af.

Af dokumenterne fremgår det blandt andet, at beslutningen om at tilbageholde flere end en million mennesker i, hvad Kina selv kalder genopdragelses-lejre, kom helt fra toppen - fra præsident Xi Jinping.

Der skal vises ”absolut ingen nåde i kampen mod terrorisme, infiltration og separatisme”, står der blandt andet i de flere end 400 interne regeringsdokumenter, der er blevet lækket til New York Times.

Ifølge en rapport fra FN er det fortrinsvis det muslimske uighur-folkeslag, som kineserne placerer i fangelejre på grund af "kamp mod religiøs ekstremisme" og for at opretholde "social stabilitet".

Tortur, brutalitet og indoktrinering

Af de nyligt lækkede dokumenter fremgår det, at præsident Xi Jinping første gang luftede sine planer om slå ned på uighurerne i en række taler til ledende regeringsfolk i 2014.

Det skete få uger efter, at Xi Jinping havde besøgt Xinjiang-provinsen, hvor uighuriske militante havde udført et angreb på en togstation – 31 personer blev dræbt.

Ikke meget slipper ud om forholdene i de såkaldte genopdragelses-lejre, men gennem de seneste år har flere tidligere indsatte i lejrene og deres familier fortalt, hvordan de dagligt udsættes for tortur, brutalitet, overfyldte celler og en indoktrinering, der har drevet flere indsatte til selvmord.

Samtidig lykkedes det i september en gruppe aktivister at filme indsatte i en lejr i Xinjiang med en drone.

På billederne ses fangerne blive ført rundt i kolonner, inden de bliver beordret til at sætte sig på fliserne. Fangerne er kronragede, iført lænker og har bind for øjnene.

Kina har gentagne gange afvist beskyldninger om overgreb og etnisk udrensning i Xinjiang-provinsen, og ifølge styret er lejrene udelukkende beregnet til "genopdragelse og træning" af borgerne.

Uighurer i Norge får trusler

For nyligt kom det frem, at en række uighuriske aktivister i Norge har modtaget telefonopkald med trusler, som de anklager de kinesiske myndigheder for at stå bag.

- Du har et vigtigt dokument på den kinesiske ambassade i Oslo. Hent det inden for to timer, eller din indrejsetilladelse bliver inddraget, lyder den automatiske besked i telefonopkaldet.

Telefonnummeret, som ringer til uighurerne med beskeden, er registreret på den kinesiske ambassade i Oslo. Men i en pressemeddelelse fra august understreger ambassaden, at den intet har med opkaldene at gøre.

I oktober kunne The Guardian fortælle, hvordan uighuriske aktivister i hele Europa har modtaget telefonopkald fra familiemedlemmer i Kina, der under tydelig tvang lovpriser Kina og beder modtageren stoppe med at modarbejde den kinesiske stat.