Udland

'Kunstverdenens Indiana Jones' har fundet Oscar Wildes forsvundne ring

Ringen er i 18 karat guld og blev oprindelig givet i gave i 1876. John Thys / Ritzau Scanpix

Det begyndte med en fuld tyv, men der skulle et dristigt milliardtyveri og et netværk i den kriminelle underverden til, før sagen blev opklaret.

I årevis har det været et mysterium, hvad der var blevet af en værdifuld ring, der blev stjålet fra Magdalen College ved Oxford University i 2002.

Ringen i 18 karat guld, der er anslået til at have en værdi på godt 300.000 kroner, var oprindeligt en gave fra den berømte irske forfatter Oscar Wilde til en bekendt.

Nærbillede af ringen, der er udformet som et bæltespænde.

Efter ringen forsvandt, har der blandt andet floreret rygter om, at den var blevet smeltet om, men ingen har kunnet fortælle, hvor ringen var endt.

Altså lige indtil nu, skriver flere britiske medier, herunder The Telegraph.

Ringen er blevet opsporet og fundet af den hollandsk kunstdetektiv Arthur Brand, der er blevet kaldt 'kunstverdenens Indiana Jones' efter tidligere at have fundet frem til flere højtprofilerede, stjålne kunstværker.

Tyv drak sig fuld og solgte ring

Før tyveriet i 2002 var den gyldne ring en vigtig del af Magdalens Colleges store samling af memorabilia med relation til Oscar Wilde.

Tilbage i år 1876 blev den givet i gave fra Wilde og en medstuderende til deres fælles ven, da den senere verdenskendte forfatter studerede på skolen.

Ringen har en inskription, hvor der på græsk står 'Kærlighedens gave, til den der ønsker kærlighed' samt initialerne for de tre venner.

Sammen med to andre genstande blev ringen stjålet af en tidligere rengøringsmand på universitetet, der havde drukket sig fuld. Han blev senere idømt to års fængsel for tyveriet, skriver Daily Mail.

Skolen udloddede en stor dusør for at få ringen tilbage, men gerningsmanden forklarede i retten, at han havde solgt den til en skrothandler for et beløb svarende til cirka 2000 kroner.

Det var det sidste spor af ringen, indtil Arhur Brand gik ind i sagen.

Fundet gennem kriminel underverden

Efter et udspekuleret tyveri fra en bankboks i London i 2015, hvor kriminelle slap af sted med værdier på op omkring to milliarder kroner, hørte den hollandske kunstdetektiv rygter i kunstverdenen om, at en victoriansk ring "med noget russisk skrift" var dukket op på det sorte marked.

Da han var bekendt med den stjålne Oscar Wilde-ring med græsk inskription, lagde han to og to sammen.

- Det kunne kun være én og samme ring, fortæller han til Daily Mail.

Arthur Brand fremviser den gyldne ring. Tidligere har det blandt andet lykkedes ham at opstøve et stjålet Picasso-maleri og to hesteskulpturer i bronze, som Adolf Hitler i sin tid fik fremstillet.

Gennem britiske antikvitetsforhandlere og kilder i den kriminelle underverden lykkedes det ham til sidst at opspore ringen og forhandle en aftale på plads om at få leveret den tilbage til de rette ejere.

Magdalen College udtrykker stor glæde over, at den stjålne ring nu vender hjem. Den vil blive overdraget ved en lille ceremoni 4. december.

- Vi havde opgivet håbet om at se den igen. Vi er meget taknemmelige for, at Arthur Brand kunne finde den og returnere den til os, fortæller Mark Blandford-Baker fra Magdalen College til Daily Mail.