Udland

Byrådet i Venedig afslog klimaplan - få minutter efter fossede vandet ind

Det populære turistmål er ramt af det mest voldsomme højvande siden 1966 - og der er mere vand på vej.

Byrådet i Venedig afviste tirsdag en plan for at bekæmpe klimaændringerne i regionen, men kun få minutter efter fossede vandet ind i byrådssalen, så politikerne måtte evakueres.

Myndighederne har siden erklæret undtagelsestilstand i Venedig, der er ramt af det værste oversvømmelser i over 50 år.

Det skriver The Guardian.

Byrådsmedlemmet Andrea Zanoni delte onsdag en række billeder på Facebook, der viser en oversvømmet byrådssal.

- Ironisk nok blev byrådssalen oversvømmet to minutter efter, at et flertal afviste vores beredskabsplan for at tackle klimaudfordringerne, skiver Zanoni blandt andet til billederne.

LA LEGA DI ZAIA VOTA CONTRO I NOSTRI EMENDAMENTI SUL CONTRASTO AI CAMBIAMENTI CLIMATICI E DOPO DUE MINUTI L’AULA...

Posted by Andrea Zanoni on Wednesday, November 13, 2019

Det populære turistmål er ramt af det mest voldsomme højvande siden 1966, efter en usædvanligt stor stormflod tirsdag ramte den ikoniske kanalby.

Premierminister Giuseppe Conte har godkendt, at der bliver frigivet 20 millioner euro til byen, der skal gå til bevarelse af de mest udsatte områder.

Mere vand på vej

Vandstanden toppede tirsdag ved 187 centimeter over dagligt vande. Det er blot syv centimeter under den over 50 år gamle rekord på 194 centimeter.

Søndag vil der igen komme oversvømmelser i Venedig. Det fortæller meteorolog Jens Ringgård Christiansen fra TV 2 Vejret:

- Kraftig sydøstenvind løfter vandstanden med cirka en meter, og da der er astronomisk højvande klokken 12.30, stiger vandstanden med yderligere 60 centimeter. De to effekter kombineret vil give oversvømmelser, men noget mindre end de 187 centimeter i tirsdags.

Turister og indbyggere måtte vade igennem de oversvømmede gader i den historiske by for at søge ly fra højvandet.

Derudover blev de klassiske gondoler og vandtaxaer, der normalt strømmer gennem byens karakteristiske kanaler, kastet ind på gaderne.

Et slag mod landets hjerte

Premierminister Giuseppe Conte har kaldt højvandet "et slag mod landets hjerte".

Han mødtes torsdag med Venedigs borgmester og byens beredskabstjenester samt lokale forretningsdrivende, der er ramt af oversvømmelserne.

Næsten hvert eneste år rammes den norditalienske lagune-by Venedig af oversvømmelser. Men i år nåede vandstanden højder, der ikke er nået siden 1966.

Indbyggere, hvis bolig er blevet beskadiget under højvandet, vil modtage op til 5000 euro i regeringsstøtte.

Restauratører og butiksejere vil kunne få op til 20.000 euro og have mulighed for at ansøge om mere på et senere tidspunkt, skriver nyhedsbureauet AFP.