Udland

Telefonbesked skræmmer mindretal i Norge: - Jeg er virkelig bange og nervøs

Den kinesiske regering har før brugt telefonopkald med trusler mod familiemedlemmer til at skræmme uighuriske aktivister i Europa.

- Du har et vigtigt dokument på den kinesiske ambassade i Oslo. Hent det inden for to timer, eller din indrejsetilladelse bliver inddraget.

Sådan lyder en automatisk besked i telefonopkald til en række norske uighurer - en overvejende muslimsk minoritet fra det vestligste Kina, som forfølges og undertrykkes af den kinesiske stat.

Jeg er virkelig bange og nervøs. Jeg kan ikke lade være med at tænke på det

Nadir Abla

Opkaldet ser ud til at komme fra den kinesiske ambassade, men modtagerne kender intet til dokumentet. Derfor mener flere uighurer, at beskeden er et subtilt forsøg på at skræmme dem til ikke at dele deres historier.

En af modtagerne af beskeden er Nadir Abla. Han flyttede i 2015 fra Kina til Norge og er aktivist i Den Norske Uighurkomité, som blandt andet arbejder for demokrati og selvstyre i det vestlige Kina.

- Jeg er virkelig bange og nervøs. Jeg kan ikke lade være med at tænke på det. Beskeden får mig til at føle, at de ved, hvad jeg laver, og holder øje med mig, siger han til TV 2.

Uighurer lever i frygt

Efter den automatiske besked lykkedes det Nadir Abla at komme igennem til en, der præsenterede sig som "ansat på ambassaden". Men da han spurgte om mandens navn, blev røret smækket på.

Og ifølge sekretær i Den Norske Uighurkomité Adiljan Abdurihim er aktivisten ikke den eneste, der er blevet skræmt af det mystiske opkald.

- Folk er meget bekymrede. Selvom vi er beskyttet her i Norge, er den psykologiske effekt stor, og nogle lever virkelig i frygt, fortæller han.

Arkivfoto. En uighurisk demonstrant i en maske foran det kinesiske konsulat i Istanbul, den 1. oktober 2019.

Kinesisk ambassade nægter indblanding

Telefonnummeret, som ringer til uighurerne med beskeden, er registreret på den kinesiske ambassade i Oslo. Men i en pressemeddelelse fra august understreger ambassaden, at den intet har med opkaldene at gøre.

Derimod advarer den mod tricktyveri, hvor svindlere får det til at fremstå, som om de ringer fra ambassaden og blandt andet opdigter kidnapninger, ulykker og beskeder om vigtige dokumenter.

- Ambassaden har gentagne gange udsendt advarsler mod telefonsvindel i den kinesiske ambassades navn og har meldt det til det norske politi, står der i pressemeddelelsen.

Men den forklaring slår Adiljan Abdurihim til side som en dårlig undskyldning.

- Det er virkelig skummelt. Hvorfor skulle en svindler bede nogen om at møde op på ambassaden? Vi tror, det er en undskyldning for at lægge psykologisk pres på uighurer, siger han.

TV 2 har flere gange forsøgt at komme i kontakt med den kinesiske ambassade i Oslo – dog uden held.

Tidligere indsatte i lejre: Vi blev tortureret

Uighurerne stammer fra Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina - et område, de selv kalder Øst Tyrkistan. Her slår regeringen i Beijing hårdt ned på "ekstremisme" som for eksempel minoritetens muslimske tro.

Ifølge både FN, Amnesty International og Human Rights Watch er cirka en million uighurer tilbageholdt i, hvad Kina selv kalder ”frivillige træningscentre” for at udrydde ekstremisme og lære minoriteten nye færdigheder.

Ikke meget slipper ud om forholdene i lejrene, men gennem de seneste år har flere tidligere indsatte i lejrene og deres familier fortalt, hvordan de dagligt udsættes for tortur, brutalitet, overfyldte celler og en indoktrinering, der har drevet flere indsatte til selvmord.

Samtidig lykkedes det i september en gruppe aktivister at filme indsatte i en lejr i Xinjiang med en drone.

Billederne er optaget ved en togstation i Xinjiang-provinden, hvos Kina anklages for overgreb mod lokalbefolkningen. Video: Peter Møller

Kina er "desperat for at stoppe fortællinger"

Ifølge Adiljan Abdurihim er det netop den slags vidnesbyrd, som Kina forsøger at dæmme op for - blandt andet med opkaldene til de norske uighurer.

- De tager alle midler i brug, for uighurer i udlandet skader det kinesiske image. De er desperate for at stoppe deres fortællinger fra Xinjiang og koncentrationslejrene, og den kinesiske regering har hverken regler eller etik på det punkt.

Stammer opkaldene rent faktisk fra ambassaden i Oslo, vil det ikke være første gang, den kinesiske regering forsøger at skræmme uighurer i udlandet.

I oktober kunne The Guardian fortælle, hvordan uighuriske aktivister i hele Europa har modtaget telefonopkald fra familiemedlemmer i Kina, der under tydelig tvang lovpriser Kina og beder modtageren stoppe med at modarbejde den kinesiske stat.

Norsk efterretningstjeneste: Opkald er interessante

Ifølge den norske efterretningstjeneste, PST, er myndighederne bevidste om de mystiske opkald til uighurerne i Norge.

Det fortæller talsperson Martin Bernsen.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget rapporter fra uighurpersoner- og grupper fra hele Norge. Jeg kan ikke uddybe, hvad vi gør med den information, men det er interessant fra et sikkerhedsperspektiv, forklarer han til TV 2.

Efterretningstjenesten vil ikke komme nærmere ind på, hvor mange anmeldelser der er tale om, men fortæller, at mange af uighurerne oplever opkaldene ligesom Nadir Abla.

- Det er vores indtryk, at mange af dem, der har kontaktet os, oplever et vist pres, siger Martin Bernsen.

Også den kinesiske ambassade i Danmark har udsendt en pressemeddelelse om telefonsvindel, men det vides endnu ikke, om danske uighurer har modtaget lignende opkald.