LIVE: Trump kaldte hende 'dårligt nyt' – nu vidner hun imod ham

De offentlige høringer i forbindelse med en mulig rigsretssag mod præsident Trump fortsætter i dag med den tidligere ambassadør i Ukraine.

Marie Yovanovitch bliver formentlig dagens mest omtalte person i USA.

Den 61-årige amerikanske diplomat med mere end 30 års erfaring i den amerikanske udenrigstjeneste bliver i eftermiddag udspurgt ved en offentlig høring i den amerikanske kongres.

Indtil maj i år var hun USA’s ambassadør i Ukraine, men hun blev fjernet fra sin ambassadørpost - og efterfølgende har hun sagt, at hun føler sig truet af præsident Donald Trump.

Den tidligere ambassadør fra USA, kvinden, var “dårlige nyheder”

Donald Trump, Præsident, USA

I dag skal hun fortælle sin side af sagen, der lige nu hænger over netop Donald Trump.

FØLG HØRINGEN I VIDEOEN OVER ARTIKLEN.

Hvad handler sagen om?

Hele sagen handler om, hvorvidt Trump har begået magtmisbrug ved at forsøge at presse Ukraine til at efterforske hans politiske rival, demokraten Joe Biden og hans søn Hunter, der har haft forretninger i Ukraine.

I en meget omtalt telefonsamtale mellem Donald Trump og Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij, bad Trump om at få set nærmere på Biden.

Stridens kerne er, om præsident Trump lægger op til en ”noget-for-noget-aftale” med ukrainerne, hvor USA tilbageholder militærhjælp til Ukraine, hvis ikke Trump får det, han ønsker.

Hvad er ukrainesagen?

Det amerikanske oppositionsparti, Demokraterne, anklager præsident Donald Trump for groft magtmisbrug.

Anklagen går på, at Trump og hans embedsmænd har tilbageholdt militærstøtte for 400 millioner dollars til Ukraine for at presse den ukrainske regering til at finde snavs på Hunter Biden, der er søn af den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden.

Mens Joe Biden var vicepræsident under Obama, fik Hunter Biden en velbetalt plads i bestyrelsen for den ukrainske gasvirksomhed Burisma, der blev efterforsket for korruption.

Undersøgelsen blev pludseligt lukket, og det ville Trump gå efter i sømmene.

En lang proces

De demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus har besluttet at indlede en proces, der skal klarlægge, om der kan føres en embedsfratagelse af præsident Trump – populært kaldet en rigsretssag.

Derfor er en række vidner blevet indkaldt til at blive afhørt for rullende kamera, selvom de allerede én gang før har afgivet forklaring bag lukkede døre.

Hvem skal afhøres først?

Bill Taylor

Bill Taylor

Hvem er han?

Bill Taylor er en amerikansk topdiplomat. Han har i mere end 20 år varetaget den amerikanske stats interesser både i Mellemøsten og Østeuropa. I 2019 blev han sendt til Ukraine for at tage sig af ambassadøren Marie Yovanovitchs ansvarsområder efter hendes hjemkaldelse.

Selvom han ikke selv var direkte involveret i Ukraine-sagen, er han med sin position som den højest rangerende diplomat i Ukraine fortrolig med mange af hovedpersonerne.

Under sin første høring præsenterede han en stor mængde af sine egne noter og SMS-beskeder mellem ham selv og de involverede.

Hvad har han sagt tidligere?

Bill Taylor fortalte under sin høring i Repræsentanternes Hus, at det var hans klare indtryk, at Donald Trump instruerede sine embedsmænd i at gøre det klart over for Ukraine, at ville de have økonomisk støtte fra USA og et møde med Donald Trump, så måtte de offentligt annoncere en undersøgelse af Hunter Biden.

Foto: Alex Wong / Ritzau Scanpix

Marie Yovanovitch

Marie Yovanovitch

Hvem er hun?

Marie Yovanovitch er tidligere amerikansk ambassadør i Ukraine og har inden da arbejdet mere end 30 år i den amerikanske udenrigstjeneste. Hun blev i foråret kaldt hjem fra Ukraine. Ifølge Marie Yovanovitch fik hun at vide, at præsidenten havde ”mistet troen på hende”.

Senere har flere amerikanske medier, blandt andet Wall Street Journal, fortalt, at hun blev fyret for at stå i vejen for Trumps påståede planer om en ukrainsk undersøgelse af Hunter Biden.

Hvad har hun sagt tidligere?

Under sin høring i Repræsentanternes Hus fortalte Maria Yovanovitch, at hun var klar over, at der blandt Trump og hans embedsmænd var en interesse i at undersøge Biden for at skade hans valgkamp – men hun er ikke sikker på, hvad der præcist foregik.

Til gengæld fortæller hun i detaljer, hvordan hun selv mener, hun er blevet fyret uden rimelig grund, og hvordan hun flere gange frem mod sin fyring blev rådet til at rejse hjem til USA ”for sin egen skyld".

Foto: Olivier Douliery / Ritzau Scanpix

George Kent

George Kent

Hvem er han?

George Kent er vicekontorchef for europæiske og eurasiske anliggender i det amerikanske udenrigsministerium.

Han har i mere end 20 år arbejdet for den amerikanske stat i både Polen og Ukraine – blandt andet for at minimere korruption.

Hvad har han sagt?

Under sin lukkede høring i Repræsentanternes Hus sagde George Kent, at Trump tilbageholdt økonomisk støtte til Ukraine uden en klar grund, og at Trump forsøgte at få den ukrainske præsident til offentligt at annoncere en undersøgelse af Hunter Biden.

Derudover fortalte han, hvordan Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, som mistænkes for at være en central figur i det anklagede magtmisbrug, kørte en ”kampagne af løgne og bagvaskelse” mod den daværende ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch.

Men George Kent fortæller også, at han var mistænksom over for Hunter Bidens rolle i gasvirksomheden Burisma, som han tidligere uden held opfordrede til en undersøgelse af.

Foto: Alex Wong / Ritzau Scanpix

Onsdag blev USA's topdiplomat i Ukraine, Bill Taylor, og en højtstående embedsmand fra udenrigsministeriet George Kent afhørt om Trumps påståede forsøg på at lægge pres på den ukrainske præsident.

Og nu er turen altså kommet til Marie Yovanovitch, der beskrives som et ”centralt vidne”.

Trump: "Hun er dårligt nyt"

Faktisk blev Marie Yovanovitch selv nævnt af Donald Trump i telefonsamtalen med Ukraines præsident.

- Den tidligere ambassadør fra USA, kvinden, var dårligt nyt, og de folk, hun havde omgang med i Ukraine, var dårligt nyt, så det ville jeg bare lige lade dig vide, sagde Trump til Zelenskij ifølge det referat af samtalen, som Det Hvide Hus har offentliggjort.

I udskriften fra den lukkede afhøring, Marie Yovanovitch allerede har deltaget i, fortalte hun, at hele den såkaldte Ukraine-sag efterlader hende måbende.

- I må tro, at jeg er utrolig naiv, men jeg kunne ikke forestille mig, de ting, der er sket over de seneste seks-syv måneder. Jeg kunne simpelthen ikke forestille mig det, sagde hun.

Dagens høring begynder klokken 15 dansk tid.