Udland

Våbenhvile i Gaza - men nye raketter sendt afsted torsdag

Efter de seneste dages angreb er parterne nået til enighed om en våbenhvile, oplyser kilder. Der er dog igen torsdag affyret missiler.

De seneste dage har den militante palæstinensiske milits Islamisk Jihad og israelske styrker udvekslet raketter.

Men torsdag morgen skal de to stridende parter have indgået en våbenhvile.

Det oplyser Musab al-Berim, der er talsmand for Islamisk Jihad, ifølge nyhedsbureauet AP. Der er endnu ingen officiel bekræftelse fra Israelsk side, men en højtstående anonym egyptisk kilde skal ifølge flere nyhedsbureauer have bekræftet våbenhvilen.

Israels udenrigsminister, Israel Katz, siger ifølge AP til den israelske militærradio, at Israel trods våbenhvilen vil fortsætte målrettede drab på militante i Gazastriben, men at der er ophold i angrebene.

- Stilhed vil blive besvaret med stilhed, siger han.

Ifølge Musab al-Berim trådte våbenhvilen i kraft 05.30 lokal tid – 04.30 dansk tid, men torsdag formiddag dansk tid er der ifølge nyhedsbureauet AP igen blev affyret raketter fra Gaza ind i Israel. Det er uvist, hvilken betydning det får for våbenhvilen.

Talsmanden fortæller, at våbenhvilen bygger på en liste over krav, der blev fremsat af Islamisk Jihad sent onsdag aften. Herunder, at Israel stopper med de målrettede drab på gruppens ledere, og at Israel lemper blokaden på Gazastriben.

Efter de seneste dages dødelige angreb på blandt andre seks civile familiemedlemmer og en palæstinensisk militskommandør er parterne nået til enighed om en våbenhvile. Torsdag er der dog igen affyret missiler. 32 har de seneste dage mistet livet.

Drab eskalerede konflikt

Angrebene på tværs af grænsen mellem Israel og Gazastriben fortsatte onsdag for anden dag i træk, efter at Israel tirsdag havde dræbt en militant leder fra gruppen Islamisk Jihad.

Drabet på Baha Abu al-Atta affødte stærke reaktioner fra palæstinensiske militante, der efterfølgende sendte over 220 raketter afsted mod Israel.

Og sådan er angrebene siden eskaleret fra begge sider.

Senest har et luftangreb natten til torsdag dansk tid dræbt seks medlemmer af en palæstinensisk familie i Gazastriben. Det israelske militær har ikke kommenteret torsdagens hændelse, der fandt sted i Deir al-Balah i det centrale Gaza.

På terrorliste

Islamisk Jihad er en iranskstøttet milits, der både er på EU's og USA's terrorliste.

Det israelske militær har tidligere udtalt, at de israelske luftangreb udelukkende er rettet mod Islamisk Jihads tilholdssteder og affyringsramper.

Dødstallet efter de seneste døgn er oppe på 32.