Udland

Køer blev skyllet væk i orkan - nu er tre fundet i live på ø efter tre måneder

Køerne levede på Cedar Island, før de blev skyllet væk under orkanen Dorian. Rhondo Looper Hunter / Rhondo Looper Hunter

Køerne blev sammen med vilde heste og flere andre køer skyllet væk i en mini-tsunami, da Dorian gik i land i North Carolina.

Tre køer, der i en mini-tsunami efter den kraftige orkan Dorian i USA blev skyllet væk fra en ø i North Carolina, er over tre måneder senere blevet fundet i live. Det skriver flere medier, herunder BBC.

Køerne tilhørte en flok på cirka 20 vildtlevende køer, der gik frit helt ned på stranden på privat jord på øen Cedar Island på USA’s østkyst. Da køerne sammen med 28 vilde heste og 14 andre køer forsvandt under stormen 6. september, gik man ud fra, at de var druknet.

Men nu er tre af dem blevet spottet i Nationalparken Cape Lookout Seapark på øen Core Banks på de ydre banker ved North Carolina, der ligger cirka otte kilometer væk fra Cedar Island.

På billeder fra Rhonda Looper Hunter, som TV 2 har fået lov til at vise, kan man se køerne, da de sammen med den øvrige flok befandt sig på Cedar Island få dage før, Dorian gik i land.

Køerne var en del af en flok på cirka 20 køer - de fleste menes at være druknet.
Øen, hvor køerne er blevet fundet, er fortsat lukket for offentligheden på grund af stormskader.
Cedar Island ligger cirka otte kilometer væk fra Core Banks, hvor køerne blev fundet.

Ifølge ansatte i parken har de tre køer tilsyneladende svømmet otte kilometer i land, og selvom køer faktisk er habile svømmere, er otte kilometer langt for en ko at svømme – ikke mindst under en voldsom orkan. Mange af de vilde heste, der forsvandt i stormen, blev efterfølgende fundet døde på stranden i Cape Lookout.

Talsmanden for nationalparken, BG Horvat, oplyser, at den første ko blev spottet på øen allerede en måned efter stormen, mens de to øvrige køer er blevet opdaget inden for de sidste to uger.

Rhonda Looper Hunter skriver til TV 2 i en mail, at der på mange af øerne ved kysten lever vilde heste, som menes at være efterkommere af spanske Mustang-heste. De er enten sluppet fri efter at være blevet bragt til USA af conquistadorerne - altså opdagelsesrejsende og soldater fra det spanske imperium i 1500- og 1600-tallet. Hestene menes også at være svømmet i land efter skibsforlis.

Det samme menes at være tilfældet med køerne - de tre pågældende køer skal nu tilbage på Cedar Island.

Dorian gik i land i North Carolina som en kategori et orkan. Forinden havde den raseret Østaten Bahamas, hvor flere øer nærmest blev jævnet med jorden.

Øen Core Banks, hvor nationalparken ligger, er fortsat lukket for offentligheden på grund af stormskader.