Udland

Historisk højvande udløser nødretstilstand i Venedig

Situationen har fået byens borgmester til at kræve et omdiskuteret værn mod oversvømmelser færdigbygget hurtigst muligt.

Italien har torsdag erklæret nødretstilstand for byen Venedig, der er ramt af det værste højvande i 50 år.

Derved kan der blive frigjort ekstra midler til at rette op på de skader, som de forhøjede vandstande har medført i den særprægede by.

På et regeringsmøde blev der godkendt et dekret, som tilfører 20 millioner euro, eller cirka 150 millioner kroner, til omgående økonomisk hjælp til byen.

- Oversvømmelserne er et slag mod landets hjerte, udtalte premierminister Giuseppe Conte ifølge nyhedsbureauet AP, efter han onsdag besøgte Venedig.

Men selvom der er nu er hjælp på vej til byen, der er verdenskendt for sine kanaler og gondoler, er det slet ikke sikkert, at det slår til.

Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro, fortæller, at omkostningerne til at rette op på skaderne anslås at løbe op i "flere hundrede millioner euro".

Støtte til beboere og forretninger

Selvom Venedig er vant til oversvømmelser, har en blanding af tidevand og kraftig sydøstenvind denne gang ført til historiske højder på vandet.

Tirsdag aften var den højeste vandstand 187 centimeter over normalen, hvilket er det næsthøjeste, der nogensinde er målt i byen.

En kvinde bevæger sig gennem vandet, der når op over kanten på hendes gummistøvler.

Selvom det våde element siden har trukket sig lidt tilbage, var dele af byen torsdag fortsat under vand - herunder Markuspladsen, som normalt er oversvømmet med turister.

Ærkebiskop i Venedig Francesco Moraglia siger, at Markuskirken har lidt "uoprettelig skade", og at saltvandet udgør en fare for blandt andet kirkens historiske mosaikker og søjler.

Indbyggere, hvis boliger er blevet beskadiget under højvandet, vil modtage op til 5000 euro i regeringsstøtte.

Restauratører og butiksejere vil kunne få op til 20.000 euro og have mulighed for at ansøge om mere på et senere tidspunkt, skriver nyhedsbureauet AFP.

Selvom vandstanden er på vej ned, står Markuspladsen torsdag fortsat under vand.

Minister lover værn klar i 2021

De seneste år er Venedig sunket 1-2 millimeter om året samtidig med, at vandstanden i Adriaterhavet stiger cirka fem millimeter årligt. Hvis det fortsætter frem til 2050, vil vandet i gennemsnit stå 20 centimeter højere i Venedig.

Den historiske stormflod, der nu har ramt byen, har derfor sparket nyt liv i debatten om et storstilet projekt med et værn mod oversvømmelser, kendt som Moses-projektet.

Projektet har været under udarbejdelse siden 2003, men er blevet forsinket adskillige gange som følge af korruptionsskandaler, budgetoverskridelse og modstand fra miljøaktivister, der frygter, at det vil skade økosystemet i området, skriver AP.

Venedig har de senere år kæmpet mod en voksende strøm af turister, og selv en oversvømmelse kan ikke holde dem væk.

Borgmester Luigi Brugnaro bebrejder klimaforandringerne for det, han kalder en "dramatisk situation". Han kræver, at oversvømmelsesværnet bliver gjort færdigt hurtigst muligt.

Den italienske minister for transport og infrastruktur, Paola De Micheli, lovede torsdag, at Moses-projektet vil være gennemført inden udgangen af 2021, men at dele af det muligvis kan tages i brug endnu tidligere.