Udland

Forskere frygtede, at lille hjort var uddød - nu er den fanget på kamera

Den lille dværghjort blev fanget på kamera i Vietnam sidste år. - / Ritzau Scanpix

Dværghjortebestanden i Vietnam kan være den sidste i verden.

Forskerverdenen har i disse dage svært ved at få armene ned. Årsagen er fundet hos et lillebitte dyr i Vietnam.

Det er nemlig lykkes en biolog at fange en sølvrygget dværghjort på kamera, skriver National Geographic.

Det lille kræ er ikke set siden 1990, og i knap 30 år har videnskabsfolk derfor frygtet, at dværghjorten har lidt sammen skæbne som tusindvis af andre dyrearter, der er forsvundet fra kloden.

Udsigterne var så dystre, at dværghjorten også var at finde på Global Wildlife Conservations liste over de 25 mest eftersøgte forsvundne dyrearter, skriver Huffington Post.

Derfor vakte det stor begejstring, at et forskerhold med biologen An Nguyen fra Global Wildlife Conservation i spidsen i denne uge kunne afsløre deres optagelser.

Forskere vil nu undersøge, om der er flere dværghjortebestande - eller om disse er de sidste i verden.

På størrelse med en kanin

Forud for opdagelsen lå et omfattende stykke arbejde for forskerne. Det var nemlig uvist, præcist hvor dværghjorten tidligere var set. Derfor besøgte forskere fra flere lokalsamfund et område i det sydlige Vietnam, hvor dværghjorten mentes at kunne findes.

Her kom de i kontakt med lokale jægere og skoveksperter for at høre, om de havde set dværghjorten, som især karakteriseres ved sin sølvfarvede bagdel og derfor ikke må forveksles med en anden og meget almindelig dværghjort, som ikke har det sølvfarvede endeparti.

Den sølvryggede dværghjort er på størrelse med en kanin og er verdens mindste klovdyr.

Dette foto er taget 21. juni 2018.

Netop fordi illegal jagt i form af fælder med snarer er udbredt i Vietnam, måtte forskerne bruge tid på at vinde jægernes fortrolighed, forklarer An Nguyen.

- Men folk er blevet mere bekymret for, hvor meget dyrelivet er svundet ind de seneste fem-ti år. De ved, det sker på grund af rovdrift og brugen af snarer, siger han.

Lokalbefolkning ledte forskere på sporet

Derfor endte lokalbefolkningen med at lede forskerne til et skovområde, hvor de senest havde set det dyr, som de mente var den sølvryggede dværghjort.

Herefter installerede forskerne flere kameraer i området i perioden november 2017 til juli 2018.

Så ventede de.

Resultatet var overbevisende. I alt kom der 280 billeder i kassen fra forskellige møder med sølvryggede dværghjorte, der trippede rundt i skovbunden efter føde.

Omend forskerne ikke kan udelukke, at det er de samme dværghjorte, der optræder flere gange på billederne, og derfor heller ikke kan identificere, præcist hvor mange der findes i området, så er der nu tilstrækkeligt materiale til at påvise, at den sølvryggede dværghjort lever.

Kan være den sidste flok i verden

Men glæden risikerer at vare kort. For flokken kan vise sig at være den sidste af arten i verden.

Derfor er næste skridt at sikre bestanden, samt fastslå antallet og udbredelsen af dværghjorte.

- I så fald skal vi straks i gang med at tage sikkerhedforanstaltninger for at sikre bestandens overlevelse, siger Andrew Tilker fra Global Wildlife Conservation til Huffington Post.

Ifølge National Geographic findes der i alt ni dværghjortearter i Syd- og Sydøstasien, mens der er én art i Centralafrika.