Udland

Studerende forlader Hongkong under uro

Hongkong har suspenderet undervisningen på flere skoler og øget sikkerheden ved en række universiteter.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) opfordrer nu sine 36 studerende i Hongkong til at rejse hjem til Danmark, efter urolighederne i regionen har spredt sig til universiteterne i området.

Det bekræfter universitetets rektor, Anders Overgaard Bjarklev, over for DR og oplyser, at beslutningen blev truffet tirsdag aften i fællesskab med DTU's dekan.

- Vi ser rapporter om, at nogle af vores elever har været nødt til at fraflytte kollegieboliger, fordi der er blevet sat ild til dem. Vi hører fra andre, at der fremstilles kasteskyts - herunder molotovcocktails - uden for vinduerne af vores studerendes boliger. Og så har man mange steder annulleret undervisningen, siger han.

Han oplyser, at universitetet står for at løse de akademiske udfordringer i forbindelse med det afbrudte forløb.

En af dem, der har valgt at forlade Hongkong, er 23-årige Johan Schack Petersen, skriver Ritzau. Han studerer erhvervsøkonomi på CBS i Danmark og er på udveksling med Chinese University of Hongkong.

- Jeg oplever, at politiet bruger meget voldsomme midler i Hongkong for at stoppe demonstrationerne, i stedet for at få dem til at forløbe ordentligt som politiet gør i Danmark. Det har gjort mange vrede, og derfor er universitet nærmest blevet en fæstning. Der er kun fire indgange til universitet, og dem har folk belejret, siger han.

Han fortæller, at urolighederne er taget til tirsdag og onsdag.

- Det ligner en krigszone. Folk laver spyd, og der ligger sten i store bunker til at kaste efter politiet. Universitetet er blevet omdannet til en fæstning. i har fået fortalt, at vi ikke bør drikke vandet fra hanen, da der er kommet tåregas i systemet. Selv om der er mange, der hjælper de studerende, er det ikke en holdbar situation for os, siger han.

Undervisningen har de seneste dage været midlertidigt aflyst på grund af urolighederne. Men onsdag modtog Johan Schack Petersen og de andre studerende på universitetet en mail om, at al undervisningen resten af semesteret er aflyst.

Det fik Johan Schack Petersen til at tage beslutningen om at forlade universitetet.

Fem måneders krise

Hongkong har siden sommeren været centrum for demonstrationer, og bystaten er havnet i en politisk krise.

Protesterne begyndte som modstand mod et lovforslag om udlevering af Hongkong-borgere til retsforfølgelse i Kina. Siden har det udviklet sig til en protest mod det kinesiske styre.

Der er onsdag nye sammenstød mellem politi og demonstranter i Hongkong.

Søndag eskalerede konflikten, da en mandlig demonstrant blev skudt i brystet af politiet, mens en anden satte ild til sig selv.

Senest har styret i Hongkong suspenderet undervisningen på flere skoler og øget sikkerheden ved en række universiteter.

Bomber og våben

Natten til tirsdag var der ifølge nyhedsbureauet Reuters kaotiske scener med eksplosioner, røg, råb og pistolskud ved det prestigefulde Chinese University of Hong Kong, som de seneste dage har pådraget sig stor opmærksomhed.

En demonstrant hælder benzin på en af de brændende barrikader ved Chinese University of Hong Kong tidligt onsdag morgen.

Politiet har forsøgt at få adgang til universitetet, hvor studerende har demonstreret som en del af de samlede protester.

Aktionen har påkaldt sig de studerendes vrede. Flere har råbt op om et angreb på den akademiske frihed samt en "belejring" fra politiets side, skriver Reuters.

Politiet har til gengæld meldt ud, at de har gået til værks med den "minimale nødvendige magtanvendelse" over for demonstranter, der har kastet mursten, benzinbomber og skudt med pile samt et nødblus.

Demonstranter foran en blokade foran Chinese University of Hong Kong.