Udland

Kofod efter USA-møde: Fokus på Grønland er større

Grønland var på dagsordenen, da Danmarks udenrigsminister mødtes med sin amerikanske kollega.

USA's præsident Donald Trump fik et klart og entydigt nej, da han inden sit planlagte - og siden aflyste besøg - i Danmark flirtede med tanken om at købe Grønland.

Men at både Arktis og Grønland er et varmt emne, blev slået fast, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for første gang i sin embedsperiode gæstede USA til et møde med sin amerikanske kollega, udenrigsminister Mike Pompeo.

Med til mødet var Ane Lone Bagger (Siumut), der er Grønlands naalakkersuisoq (minister, red.) for udenrigsanliggender. Med velberådet hu, eftersom de amerikanske interesser i Grønland og Arktis er betydelige.

- Vi lever i en verden, hvor fokus på Grønland er blevet meget større, og amerikanerne viser også stort engagement, siger Jeppe Kofod, der kalder det dansk-amerikanske samarbejde og engagement for "styrket".

- Når det gælder vores sikkerhed og alliancer, så er USA vores vigtigste samarbejdspartner og hjørnesten, ikke mindst igennem NATO. Danmark bidrager sammen med USA og andre allierede rundt om i verden til bekæmpelse af terrororganisationer, fastslår Kofod overfor TV 2.

USA i kapløb med Kina og Rusland

Gennem de seneste år har flere store nationer - blandt andet USA, Kina og Rusland - øget deres tilstedeværelse i Arktis. Et varmere klima betyder nemlig, at hidtil svært tilgængelige naturressourcer og sejlruter bliver nemmere at udnytte.

Sidste år forsøgte kineserne at byde sig til ved at finansiere to lufthavne i Grønland, et forsøg der efter amerikansk intervention udmundede i, at Danmark tilbød delvist at finansiere dem, hvilket kølnede den kinesiske interesse så meget, at man trak sig.

Samtidig er og har Arkis siden afslutningen på Anden verdenskrig været en uhyre vigtig strategisk region i tilfælde af en væbnet konflikt.

Den amerikanske interesse for Grønland har i Donald Trumps tid som præsident været støt stigende. Det er ikke mindst muligheder for at udvinde naturressourcer sammenholdt med Grønlands militærstrategiske placering på verdenskortet, som øget fokus, både politisk og økonomisk.

- De åbner blandt andet et konsulat i Nuuk og skal styrke samarbejdet kulturelt med uddannelse, forskning og handel. Amerikanske investeringer i Grønland er også vigtige, så vi på den måde får styrket båndene mellem Grønland og USA, mellem Kongeriget og USA, siger Jeppe Kofod.