Udland

Embedsmænd bedt om ikke at koble bushbrande med klimaforandringer

Mere end 1,1 million hektar er brændt af eller brænder fortsat på den australske østkyst.

Mens voldsomme brande tirsdag hærgede den australske østkyst, deltog embedsmænd fra delstaten New South Wales' afdeling for planlægning, industri og miljø tirsdag i en konference om klimatilpasning.

Da konferencen begyndte, modtog de en mail fra delstatens kommunikationsenhed. Det skriver The Guardian.

Her blev de instrueret i "ikke at drøfte forbindelsen mellem klimaforandringer og bushbrande", skriver avisen.

En kookaburra kigger ud over et udbrændt område i Wallabi Point, New South Wales.

Besked vækker forargelse

Blandt deltagerne i konferencen var desuden en lang række forskere og eksperter, som er ved at udarbejde vejledninger til delstatens regering om klimatilpasning og forebyggelse af skovbrande.

Flere af konferencens deltagere er blevet forarget over mailens budskab, som anses som et forsøg på at give deltagerne mundkurv på.

Også blandt australske politikere har sagen vakt forargelse. Det gælder blandt andre David Shoebridge, der er valgt ind for det australske parti De Grønne.

- At lukke munden på klimaeksperter midt i en katastrofe af bushbrande er et nyt lavpunkt for regeringen, siger han til The Guardian.

- Lige nu har vi brug for at høre mere fra eksperterne og - for at sige det lige ud - måske lidt mindre fra politikerne.

Også Jordon Steele-John fra De Grønne har været klar i mælet. Ifølge Sydney Morning Herald har han sagt, at politikerne fra de to største partier "ikke er bedre end et slæng ildspåsættere", og at "de burde skamme sig over sig selv" med henvisning til de to partiers politik, når det gælder klimaforandringer.

Udbrændte biler i Glenreagh, nær Coffs Harbour i New South Wales.

Konference handler om klimaforandringer

Konferencens formål er at samle eksperter, der kan bidrage til debatten om tilpasning til klimaforandringerne.

Den blev afholdt tirsdag, mens brandvæsenet i New South Wales og den mere nordlige delstat Queensland kæmpede med flere end 100 skovbrande. Mere end 1,1 million hektar er brændt af eller brænder fortsat på den australske østkyst.

Tre personer er omkommet, og flere end 150 hjem er blevet ødelagt af flammerne i New South Wales.

Det er langtfra alle politikere i Australien, der billiger, at man taler om klimaforandringerne i den forbindelse.

- Det er skammeligt at tale om klimaforandringerne, mens folk dør og mister deres hjem, sagde John Barilaro, der er vicepremierminister i New South Wales, mandag.

Premierministeren i New South Wales, Gladys Berejiklian, havde omvendt en mere diplomatisk tilgang.

Hun har sagt, at hun ikke har noget imod at tale om klimaforandringer, men at det ikke er hendes primære fokus på nuværende tidspunkt.

En brandmand bekæmper flammerne nær Taree, 350 kilometer nord for Sydney.

Forbedring i New South Wales - forværring i Queensland

Mens situationen i delstaten New South Wales onsdag ser ud til at være forbedret på grund af et skifte til køligere vejr, så må borgerne i Queensland nu forberede sig på en forværring. Her er temperaturerne nået op over 36 grader, og kraftige vinde kan forværre situationen voldsomt.

På grund af vejrudsigten er der udstedt advarsler om alvorlig brandfare i hele den sydlige del af Queensland. Det skriver The Guardian.

Brandvæsenet i delstaten fik tirsdag forstærkninger fra New Zealand. Og onsdag er der også ankommet ekstra styrker fra Tasmanien.

Selv om situationen i Australiens mest tætbefolkede delstat, New South Wales, altså ser ud til at være forbedret, så advarer brandvæsenet i delstaten om, at ingen kan vide sig sikre endnu. For i næste uge stiger temperaturerne igen i New South Wales.

- Vi kan ikke nå at få kontrol over alle brandene inden da. Vi får ikke slukket alle brandene, før der er gået mange, mange uger, siger Simon Fitzsimmons, der er direktør for brandvæsenet i delstaten.

- Desværre er det regn, vi har brug for. Betydelig regn. Og der er intet i vejrudsigten den nærmeste fremtid, der kommer til at ændre på de forhold, vi oplever lige nu, siger han ifølge Reuters.

Og som om vejrsituationen ikke er nok, så efterforsker politiet lige nu 12 brande, som er under mistanke for at have været påsat, skriver Sydney Morning Herald.

Tidligt onsdag morgen dansk tid er en helikopter, som var sat ind for at bekæmpe brandene, forulykket. Det skriver SBS News. På Twitter skriver ambulancetjenesten i Queensland, at de behandler én person for mindre skader efter helikopterulykken. Det er uklart, om der er tale om helikopterens pilot.