Udland

Det er opsigtsvækkende nyt, siger Steinmetz om Trump-høring

Onsdag blev der taget hul på de første offentlige høringer i sagen, der kan ende med, at USA's præsident Trump bliver stillet for en rigsret.

Rigsretsprocessen mod USA's præsident, Donald Trump, gik onsdag ind i en ny fase. Her blev den første tv-transmitterede høring afholdt i Repræsentanternes Hus.

Sagen kan ende i en rigsretssag mod Trump.

Spørgsmålet er, om Trump misbrugte sin magt og begik en alvorlig forbrydelse, da han i sommer ringede til sin ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskij, og bad ham undersøge den potentielle demokratiske modstander til præsidentvalget Joe Bidens søn.

Det skete samtidig med, at Det Hvide Hus tilbageholdt militærbistand til Ukraine.

Steinmetz: Opsigtsvækkende nyt

USA's topdiplomat i Ukraine, Bill Taylor, refererede under høringen blandt andet til en telefonsamtale mellem Trump og USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland, som en af Taylors ansatte overhørte.

Af samtalen skulle det have fremgået, at Trump havde større interesse i at finde smuds på Biden, end han havde i selve Ukraine.

- Trump gik mere op i undersøgelserne af Biden, fortalte Taylor blandt andet.

Taylor tilføjede, at Trump under telefonsamtalen spurgte direkte ind til undersøgelserne i Ukraine. Ifølge Taylor svarede ambassadøren, at Ukraine var "klar til at gå videre" med en undersøgelse af Joe Biden og hans søn Hunter.

Det er opsigtsvækkende nye oplysninger, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz:

- At Bill Taylor nu som et meget pålideligt vidne bekræfter over for Kongressen, at Trump sagde, at han var mere interesseret i at få igangsat en undersøgelse af Biden-familien end i forholdene i Ukraine, bekræfter det, som Demokraterne hele tiden har sagt.

Det er opsigtsvækkende nyt, at Bill Taylor under sit vidneudsagn fortalte, at en af hans ansatte overhørte en telefonsamtale mellem ambassadør Sondland og præsident Trump, hvor Biden-undersøgelsen blev nævnt. Video: David Buch

Ved indledningen af høringen ridsede demokraten Adam Schiff, der er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, anklagerne mod Trump op.

- Hvis det ikke er adfærd, der kan føre til en rigsret, hvad er så, spurgte han.

- Det er sandt, at den militærbistand blev genoptaget, men først da Kongressen undersøgte sagen, sagde Schiff.

Han indledte onsdagens høring ved at læse flere af anklagerne mod Trump op.

Hård kritik af demokraterne

Ud over Taylor høres også en højtstående embedsmand fra udenrigsministeriet, George Kent, om Trumps påståede forsøg på at lægge pres på den ukrainske præsident.

Fra republikansk side er der hård kritik af den rigsretsundersøgelse, demokraterne har sat i gang.

Det er en "smædekampagne" og en "tv-transmitteret teaterforestilling", sagde republikaneren Devin Nunes ved indledningen af høringerne onsdag.

Præsidenten selv fulgte ikke med i høringerne, lød det fra hans talskvinde Stephanie Grisham ifølge nyhedsbureauet AFP:

- Han sidder i møder i Det Ovale Værelse. Han ser det ikke. Han arbejder.