Udland

Himlen er sort over Sydney - ekstremt vejrskifte kan være katastrofalt

Ekstremt vejr i Australien får myndighederne til at hæve trusselsniveauet til "katastrofalt". Man frygter nu en ny dødbringende "Sorte lørdag".

Mandag var der kun to regnbyger på hele det australske kontinent.

To små regnbyger på 7,6 millioner kvadratkilometer i løbet af et helt døgn.

Dermed var døgnet et af de tørreste nogensinde i Australien, hvor naturbrande lige nu hærger så voldsomt, at myndighederne forudser "katastrofale" forhold.

Dette er virkelig en farlig situation

Andrea Pace, meteorolog

Årsagen er et vejrskifte, hvor vinden blæser op og ændrer retning, så ilden risikerer at sprede sig yderligere.

Skiftet har allerede ramt delstaten New South Wales, hvor temperaturen flere steder faldt 11 grader på 11 minutter, og vindhastighederne nåede op på 69 kilometer i timen, oplyser Australiens Meteorologiske Institut.

Sammenlignes med tre tidligere katastrofer

Vind og naturbrande kan udrette enorme skader i fællesskab.

De australske medier er allerede begyndt at sammenligne den nuværende situation med katastroferne 'Sorte lørdag' i 2009, 'Aske-onsdag' i 1983, og 'Sorte fredag' i 1939. Dengang omkom henholdsvis 173, 75 og 71 mennesker i flammerne.

Også dengang gav kraftige vinde brandene næring, og nu ser det ud til at ske igen.

- Brandene kommer til at sprede sig hurtigt, og gløderne vil blive blæst langt i forvejen fra eksisterende brande, siger Andrea Pace fra Australiens Meteorologiske Institut ifølge avisen Sydney Morning Herald.

Katastrofen nærmer sig Sydney

Årsagen til vejrskiftet er en koldfront, der rammer den sydøstlige del af kontinentet. Ifølge Andrea Pace er der udsigt til, at fronten vil ændre retning, så vinden bliver uforudsigelig.

- Dette er virkelig en farlig situation, siger hun til avisen.

For at gøre det hele værre nærmer ilden sig storbyen Sydney, hvor risikoen for brand flere steder er hævet til "katastrofal", som er det øverste niveau, myndighederne opererer med.

- Det kan være den farligste uge med naturbrande, denne nation nogensinde har set, sagde landets minister for nødberedskab, David Elliott, i søndags.

Det er første gang myndighederne hæver risikoen til "katastrofal" i området omkring Sydney, hvor der bor seks millioner mennesker.

Den brand, som raser nærmest byen, er 15 kilometer fra centrum.

Diskussion om klimaforandringer

Mens brandfolkene kæmper en ulige kamp mod flammerne, diskuterer australierne, om brandene er et resultat af klimaforandringer.

Blandt andet har to australske borgmestre skrevet et åbent brev i avisen The Guardian.

- Vi har aldrig set sådanne forhold før. Tørke og usædvanlige hedebølger drevet af klimaforandringer skaber mulighed for brande på steder, der aldrig er brændt før, skriver borgmestrene, Claire Pontin og Dominic King.

- Dette er vores nye normal, og videnskaben fortæller os, at det kun bliver værre, medmindre vi handler øjeblikkeligt mod klimaforandringerne, skriver de.

Billedet her er far New South Wales, hvor den samlede front af ild fra de mange brande måler omkring 1000 kilometer.

Videnskabsfolk er imidlertid mere forsigtige med at sammenkæde brandene med klimaforandringer.

- Vi finder det meget svært at sige, at en enkelt hændelse skyldes klimaforandringer, siger Richard Thornton, der er chef for Australiens videnskabelige center for naturbrande og katastrofer til BBC.

- Men vi ved, at gennemsnitstemperaturen i Australien nu er én grad over gennemsnittet, tilføjer han.

Store dele af kontinentet er ramt af brande. Her er det 350 kilometer nord for Sydney.
Det kan være vanskeligt at komme tæt på brandene. Billedet her er taget fra en helikopter.
Et hjem bliver flammernes bytte.

Klimaforsker Imran Ahmed fra Australian National University er mere direkte. Han siger, at den øgede gennemsnitstemperatur også øger brandfaren.

- Klimaforandringerne forværrer de forhold, hvor naturbrandene opstår, siger han til BBC.

Ingen opmuntring i vejrudsigten

Sidste år oplevede Australien den varmeste sommer nogensinde.

Landets meteorologiske institut advarede i en rapport fra 2018 om, at klimaforandringerne allerede havde ledt til flere ekstreme vejrfænomener, og at de ville være med til at øge risikoen for naturkatastrofer såsom tørke og brand.

Vejrudsigten for de næste dage byder heller ikke på megen opmuntring. Selv om der er udsigt til byger enkelte steder på kontinentet, er der ikke for alvor regn i sigte i prognoserne fra Australiens Meteorologiske Institut.